Догодина ще има промени в приема за първи клас, но те ще бъдат фини и ще се запази принципът за близост. Това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев след заседанието на Министерския съвет.

Вълчев отчете, че "във всички случаи има нужда от прецизиране на районите". 

Сега 70% от децата, кандидатстващи за първи клас в София, са приети в най-близкото училище, сочат данните на просветното министерство. Над 90% от децата в Бургас, Варна и Пловдив влизат в първи клас по първо желание.

Въведеният принцип на уседналост е намалил злоупотребите и въпреки че създава неравнопоставеност, според Вълчев е справедлив спрямо хората, които от години живеят в даден район.

"Принципът на близост е важен от гледна точка на удобството и трафика в София", смята министърът. Той добави, че уседналостта е въведена, за да премахнат злоупотребите със смяна на адресите в последния момент.

Дали това е дискриминация спрямо тези, които са се нанесли на нов адрес, щяла да се произнесе Комисията по дискриминация.

Класиранията за първи клас вече излязоха, но в столицата отново имаше проблеми.  "Виждаме, че в три столична училища имаме неприети деца от първа група. Това е, защото училищната мрежа е неправомерно разпределена", каза Вълчев.

Примерът на бТВ е с три майките, чиито деца не са били класирани в 73-то училище, независимо че живеят съвсем наблизо.

„Моето дете не е прието, защото не беше изтеглено при жребия, който се тегли, когато има повече деца с равен брой точки, отколкото са свободните места. Ние отговаряме на критериите, попадаме в първа група, но не бяхме изтеглени при жребия”, обясни Даниела Томова.

„Ние сме по средата между двете училища – 73-то и 104-то. Сега чакаме второ класиране”. заяви Петя Николова.

По думите на майките 23 деца са в подобна ситуация.

Има само 3 училища в София, в които има деца в първа група, които не са приети на първо класиране – 73-то училище, 5-о училище и 26-о училище, твърди Цветелина Вълчева, старши експерт по начално образование, РУО – София.

Според нея при записването някои родители се оказват с неизрядни документи и отпадат. Имало и много случаи, в които родители кандидатстват в няколко училища. След първото класиране може да са приети в съответното училище, но да не се запишат или да се запишат и после ще се отпишат, отбеляза Вълчева.

По думите ѝ в 73-то училище няма възможност за разкриване на допълнителна паралелка, тъй като няма свободно място. Може обаче да има завишен прием на ученици, каза експертът. За момента там са предвидени 4 паралелки с по 22 деца.

В 5-о училище има възможност за допълнителна паралелка и директорът на училището е предприел мерки за това, съобщи още тя.

Първото класиране излезе в понеделник, 4 юни. Записването за приетите е до 7 юни.