На 13 юни 2018 г. се навършват 30 години от самотната обиколка на света на Дончо Папазов: без спиране, през нос Хорн, на борда на яхтата "Тивия". И тази година Дончо избра да отбележи датата с курбан на пристанището на Царево. 

Това е от едно от най-големите постижения в българското ветроходство. Дончо Папазов обиколи света с яхта, сам, без спиране, като по-голямата част от плаването е през зимния сезон на Южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” и „неистовите петдесет” градуса.

През 1988 г. Дончо усъвършенства „невъзможния път” на прочутия мореплавател самотник Вито Дюма, който през 1942-1943 г. обикаля света през нос Хорн. Дюма спира в шест пристанища и част от маршрута му минава в пояса на 30-те градуса. „Невъзможният път” е прието да се нарича предизвикателството да се обиколи света в южните полярни ширини, на юг от трите носа – нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн.

Дончо първи премина невъзможния път без спиране, сам, за 164 дни, през зимата и оттогава го наричат българския „Невъзможен път”. Дюма извършва огромно постижение и подвиг, останало незабелязано и недооценено заради разгара на Втората световна война.

Днес Вито Дюма има запазено място в морските анали като пионера на самотното мореплаване и преодоляването на lаroute impossible. Постижението на Дончо също потъна във вълненията на голямото политическо събитие - демократични промени през 1989 г., в които той се потопи изцяло. Ето откъс от книгата на Дончо Папазов „Невъзможният път“, описваща плаването:

„Ура! На 13 юни в 13 часа и 13 минути гринуичко време преминах на траверс фара "Сан Антонио" и навлязох в устието на река Ла Плата. С това сложих край на обиколката. Вече прокарах най-трудния път. Вече направих възможен "Невъзможния път". Оттук нататък зад фара на Сан Антонио ми е все едно. Колкото дни трябва, ще плавам, без да бързам. Ако ще и да потъна, пак ще съм обиколил света. Делото е сторено!“ 

От Созопол до Буенос Айрес (1987) Дончо плава заедно с Методи Савов. От Буенос Айрес до Созопол (1989) плава заедно с Николай Йотов.

Дончо Папазов е мореплавател, но не само. Двадесет години работи в киното и телевизията. Сценарист, редактор, журналист и автор на документални, научнопопулярни филми и телевизионни предавания. Депутат в 36-ото народно събрание, главен продуцент в БНТ, експерт в СЕМ, щастлив дядо. По образование е икономист. Завършва икономическия институт в София и работи повече от 15 години като научен сътрудник и ръководител на секция в ЦНИИТМаш и НИИММ в София.

За всеобща изненада зарязва специалността си и се впуска в морски приключения. През 60-те години участва в леководолазни археологически експедиции и става рекордьор по гмуркане на дълбочина без апаратура. И оттогава е непрекъснато във водата.