Няколко часа обвиняемият банкер Цветан Василев отговаря на въпроси в онлайн чат, организиран от YouTube канала „Най-добрите“ на Георги Станков от Хасково. Интервюто бе рекламирано от близките на избягалия в Сърбия банкер в продължение на седмица.

Цветан Василев не отговори позитивно на призива да огласи на кои политици е давал пари. Нямало да го направи, защото „няма смисъл и само ще ги подготвя“.

В България корупцията не се насажда от бизнеса, корупцията върви отгоре надолу. Ако КТБ и аз сме били оня хранителен център на корупцията, защо сега България е много по-надолу в класацията за корупция“, попита банкерът.

Водещият не зададе на Василев въпроса, който редица потребители бяха написали в канала в YouTube – кой ви доведе Делян Пеевски и ви каза да работите с него? На коментарите, че интервюто се води от „неподготвен журналист“, Станков отговори: „Аз не съм журналист, а освен това наистина съм неподготвен.“

Цветан Василев повтори позициите си от последните години – за растежа на КТБ, за използването на кухи фирми за придобиване на предприятия, за ролята си за мултиплексите, за атаката срещу банката от Делян Пеевски и прокуратурата, за отношенията на Бойко Борисов с Пеевски и т.н.

Най-дълбоката лъжа, разпространявана от клоаките на Пеевски, а и на Борисов, е лъжата, че Иван Костов е получавал нещо от мен. Аз съм правил доста срещи с Иван Костов, но никога не съм говорил с Иван Костов за пари. Говорихме за рискове. Т.нар. абонамент с лабораторията (Лабораторията за анализ на риска в НБУ - б.р.) беше нещо, от което имахме нужда – той е използван при планирането на разходите и инвестициите на банката.

Това е една дълбока лъжа - ако някой се е възползвал пряко от КТБ, това не е Иван Костов. Това са структурите около Делян Пеевски, т.е. ДПС, и структурите около Александър Сталийски, т.е. Бойко Борисов“, каза Василев.

Повече от два часа след началото на разговора, без да бъде попитан, Цветан Василев каза, че „може би сега е моментът“ да сподели:

Срещу Пеевски се води второ разследване от Държавния департамент, което е отделно от моята апликация по закона „Магнитски“. Съвсем отделно е – става дума за пране на пари в особено големи размери.

На въпроса: „Надиграха ли ви „шишковците“?, Василев отговори:

Трудно е да се каже, че може да има едър бизнес, без да се играе с тези, които са на власт. Абсурдно е. Може да се каже, че са ме надиграли с използването на цялата репресивна машина на държавата.

Цветан Василев повтори твърденията си, че Пеевски му се е хвалел, че плаща всеки месец на Сотир Цацаров, Цветлин Йовчев, „драшковци-мрашковци“, като този път спомена и Явор Колев, който ръководи отдела за борба с киберпрестъпления в МВР.

Обвиняемият за фалита на КТБ банкер обясни защо е давал пари на Пеевски за придобиването на медии.

Обвиненията срещу КТБ, че работи с държавни пари, ме накараха да отговорям положително на щенията на Пеевски за придобиване на медии. То е нещо като рефлекс и насрещна мярка срещу една медийна група за подкопаване на Корпоративна банка, върхът на който беше един гнусен сигнал до Европейската комисия, обвиняващ българската държава в нерегламентирана държавна помощ за КТБ. Говоря за „Икономедия“.

Василев каза, че по време на първото правителство на Борисов отношенията му с Пеевски били влошени заради премиера.

След падането на Борисов се надявах нещата да се нормализират – и за мен, и за бизнеса в България. Но явно съм подценявал Пеевски.

В един момент водещият спомена футбола, показа снимка на Гунди, а Василев коментира:

Гунди би се обърнал в гроба. Днес групата на Делян Пеевски и Александър Сталийски, респективно Бойко Борисов, са реалните собственици на този отбор (вероятно има предвид “Левски“ - б.р.)."