Молла Фазлула - лидерът на талибаните в Пакистан, е убит при съвместен американско-афганистански въздушен удар в Афганистан, предаде Ройтерс.

Това съобщи висш представител на Министерството на отбраната в Кабул.

Убийството вероятно ще намали напреженето между САЩ и Пакистан.

От американското командване във Вашингтон съобщиха, че са извършили нападение срещу висш бунтовник в източната афганистанска провинция Кунар, на границата с Пакистан. Според военен представтел на САЩ обектът вероятно е молла Фазлула.

Той бе най-издирваният бунтовник в Пакистан. Фолула се прочу с редица терористични атаки, сред които клане в училище през 2014 г., при което загинаха 132 деца, и раняването през 2014 г. на ученичката Малала Юсуфзай, получила по-късно Нобелова награда за мир.

"Потвърждавам, че молла Фазлула, лидрът на пакистанските талибани, е убит при съвместна военна операция в граничния окръг Маравера в провинция Кунар", заяви пред Ройтерс Мохамад Радваниш - говорител на афганистанското Министерство на отбраната.

Той допълни, че ударът е нанесен в 9 часа сутринта местно време вчера.

Смъртта на молла Фазлула може да подобри обтегнатите отношения между Исламабад и Вашингтон. Бунтовническият вожд бе ликвидиран по време на безпрецедентното тридневно прекратяване на огъня между афганистанските талибани и правителствотов Кабул.

Пакистан изигра ключова роля в убеждаването на лидерите на талибаните в Афганистан да започнат преговори за край на 17-годишата война в тази страна. САЩ подозират Пакистан, че укрива на своя територия бунтовниците.

През март САЩ предложиха награда от 5 милиона за информация за Фазлула.

Молла Фазлула стана известен преди десетина години, когато стана бунтовнически командир в долината Суат в Пакистан. Той получи и прякора Радиомоллата заради яростната си пропаганда в ефир.

Пакистанските талибани водят от десетилетие борба за установяването на пуритански ислямистки режим. Повечето от бойците им обаче в момента са избягали в Афганистан.

Но талибаните в двете страни са отделни групировки.

САЩ и Афганистан обвиняват Пакистан, че укрива афганистански талибани и бойците от съюзническата им Мрежа на Хакани. Исламабад отрича и твърди, че неговите талибани се крият в Афганистан.