След Истанбулската конвенция, и името на Македония е на път да скара Партията на европейските социалисти (ПЕС) с Българската социалистическа партия (БСП). 

Българската левица, която иначе е част от ПЕС, въпреки че се породиха слухове, че може да бъде изключена, постави условия пред подписването на споразумението между Атина и Скопие за името "Северна Македония", докато от ПЕС призовават споразумението да бъде безусловно подкрепено. 

Днес ПЕС излезе със съобщение:

Партията на европейските социалисти призовава всички прогресивни формации и нейните членове "да подкрепят историческото споразумение" по десетилетния спор за името, както и правителствата на Атина и Скопие, които са достигнали до него.

В прессъобщението се цитира и президентът на ПЕС Сергей Станишев, бивш председател на БСП.

"Съвместно с върховния представител на ЕС Федерика Могерини, генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, всички прогресивни партии в Европа разбират и ценят неуморните усилия и дълбоката ангажираност на премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Те показаха кураж и лидерство на всички нас.

ПЕС играе важна роля в подкрепата на тези преговори, както стана ясно в нашата среща в София преди три седмици.

Очакваме с нетърпение да се срещнем отново с двамата министър-председатели на нашето предварително заседание на 28 юни в Брюксел", посочва Станишев.

У нас обаче представители на левицата не са съгласни така охотно да се прегръща постигнатото споразумение.

"Името Република Северна Македония, за което си стиснаха ръцете Заев и премиера на Гърция Алексис Ципрас, съдържа географско определение, което е в противоречие с многократно изразявана позиция на поредица правителства и президенти, което трябва да бъде отчетено и от сегашното българско правителство", заяви бившият министър на външните работи в кабинета "Орешарски" и настоящ депутат от Кристиан Вигенин.

От БСП настояха за гаранции, че новото име на Македония няма да представлява сега или за в бъдеще предпоставка за предявяване на тереториални претенции.