Германската канцлерка Ангела Меркел се е споразумяла с лидера на Християнсоциалния съюз и вътрешен министър в правителството й Хорст Зеехофер решението на спора с граничния контрол да бъде отложено за началото на юли. Това съобщава ДПА, цитирано от Ройтерс, като се позовава на свои източници.

ХСС се съгласи планът на лидера й и вътрешен министър Хорст Зеехофер да не бъде прилаган от днес, когато трябваше да влезе в сила, а да се изчака срещата на върха в Брюксел в края на юни. Планът му предвиждаше бежанци, които са подали молба за убежище в други страни членки на ЕС, да бъдат връщани още на границата.

Ангела Меркел ще преговаря с други европейски страни по въпроса и ще даде отчет за тези разговори пред партията си на 1 юли, обяви самата тя.

Тя заяви, че не иска Германия едностранно да започне да връща мигранти на границите си и добави, че ще проведе преговори на и около предстоящата среща на върха на ЕС.

Германия може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия, отбеляза Меркел.

Двустранните споразумения, които Германия цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016 г., отбеляза още тя.

Спорът застрашава партньорството на Меркел с баварския консервативен Християнсоциален съюз (ХСС) и дори би могла да сложи край на коалицията й, припомня Ройтерс.

18 юни беше срокът, поставен от ХСС, да започне прилагането на националния план, който Меркел отхвърля като отрицание на нейната политика на отворените врати от 2015 г., подкопаващо авторитета й.

Освен това едностранната германска политика би нанесла удар на шенгенската система на отворени граници, отбелязва Ройтерс.

Споразумението в същото време би засилило натиска над канцлера да постигне сделка в ЕС, където разделенията са дълбоки, а темата излезе на преден план през изминалата седмица, след като италианското правителство отказа да приеме кораб със стотици мигранти. 

Зеехофер и ХСС - комуто предстои труден регионален вот през октомври - и Меркел неведнъж са били в конфликт заради миграционната политика през последните три години. Кулминацията беше миналата седмица, когато Меркел блокира неговия твърдолинеен план. "Велт ам зонтаг" цитира думите му пред депутати от ХСС по адрес на канцлера: "Не мога да работя повече с тази жена"

Ако Зеехофер беше приложил плана си днес, канцлерката би била принудена да го уволни, отбелязва Ройтерс. Появиха се дори предположения, че 70-годишният консервативен парламентарен алианс между ХДС и ХСС бимогъл да пропадне. Без ХСС коалицията на Меркел, която включва и социалдемократите, би загубила парламентарното си мнозинство.