Създава се Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", реши парламентът с окончателното приемане на промени в Закона за водите. То ще е със статут на държавно предприятие по смисъла на Търговския закон, не е търговско дружество и не формира и не разпределя печалба.

Основният му предмет на дейност ще е комплексно управление на язовири - публична и частна държавна собственост. В това число влизат и язовирите, чиято собственост общините са прехвърлили безвъзмездно на държавата. Извън обхвата на дейността на новото предприятие са язовирите, стопанисвани от "Национална електрическа компания", "Напоителни системи", "Земинвест", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от страна на концесионера.

Създаването на това предприятие ще облекчи до голяма степен местните власти при поддържане на язовирите или грижата на държавата по отношение на тези водни обекти, за които има затруднения по поддръжката на техническото им състояние и безопасната експлоатация, се посочва в мотивите на вносителите.

Промените са внесени от Емил Христов (ГЕРБ), но предложенията са изработени съвместно с Министерството на икономиката, НСОРБ и Държавната агенция по метрология и технически надзор (ДАМТН). Предвижда се и класификация за язовирите на "големи" и "малки", с което да се разпишат различни изисквания по отношение поддръжката им в изправно техническо състояние и осигуряване на безопасната им експлоатация.

Язовирите ще се класифицират и по тристепенна скала за потенциална опасност, което ще е в прерогативите на комисия, назначена от областните управители, за обследване на язовирните стени на територията на областта, реши парламентът. С измененията се дава право на собствениците да заявят пред председателя на ДАМТН желанието си за ликвидиране и/или извеждане от експлоатация на язовирни стени и съоръжения към тях.

До 1 март предприятието трябва да внася в Министерството на икономиката план за дейността си през годината и отчет за предишната. Държавното предприятие се управлява от управителен съвет с 8 членове. Председател ще бъде икономическият министър. А останалите членове - представители на министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието, храните и горите, на енергетиката, както и на Националното сдружение на общините.

При спор или неяснота относно собствеността на язовир държавното предприятие осъществява организацията и техническата му експлоатация до установяване на собственика. Областните управители назначават комисии, които веднъж годишно проверяват готовността за безопасна експлоатация на язовирите и съоръженията.

Ремонтите и реконструкциите на язовири - държавна и общинска собственост, с изключение на тези, възложени на концесия, могат да се възлагат от търговско дружество със сто на сто държавно участие, определено от Министерския съвет. Правителството по предложение на председателя на ДАМТН ще одобрява списък на язовирите, на които трябва да се извърши основен ремонт или реконструкция.

Общините ще възстановяват на дружеството разходите за ремонтите и реконструкциите на язовири - общинска собственост, освен когато правото на собственост върху тях се прехвърли безвъзмездно на държавата след решение на общинския съвет. С измененията се прецизират текстовете за предоставянето на находища на минерални води за управление и ползване на общини.

 
Междувременно днес Министерският съвет прие проект на Споразумение за предоставяне на помощни услуги при изпълнение на проекти между Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възстановяване и развитие. То предвижда МОСВ да получи консултантски услуги в подкрепа на Разработване на Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН - втори цикъл 2022- 2027 г.) и Разработване на Плановете за управление на речните басейни (ПУРБ - трети цикъл 2022-2027 г.)
 
По отношение на Плановете за управление на риска от наводнения Международната банка за възстановяване и развитие ще окаже съдействие на МОСВ за разглеждане на всички аспекти на управлението на риска от наводнения, при актуализацията на предварителната оценка на риска, както и за съставяне на карти на заплахата и риска от наводнения.
 
Ще бъде консултирано разработването на методики и извършването на проучвания. Ще се определи програма от специфични мерки или комбинация от мерки за намаляване на неблагоприятните последици, превенция, защита и готовност за адекватна реакция на населението при наводнения, отчитайки влиянието на изменението на климата.
 
За Плановете за управление на речните басейни се очаква да се постигне съответствие с приложимото законодателство на ЕС за водите. Ще се разработят методики и извършат проучвания. Ще се направи характеризиране на районите за басейново управление на водите, както и оценка на натиска, въздействието, риска и състоянието на водните тела. Ще се определят цели и мерки за постигане и поддържане на добро състояние на водните тела в рамките на съответните райони за басейново управление на водите.