Неизвестно засега вещество е изтекло в химически завод в руския град Усолие-Сибирское в Иркутска област, предаде Нюз.Ру.

Според регионалното управление на Министерството на извънредните ситуации аварията е овладяна и няма опасност от обгазяване.

 

 

Изтекли са 25 кубика от материала. Причина е разхерметизиране на железопътна цистерна.

Според непотвърдени източници се разлял силициев тетрахлорид, след като събирачи на вторични суровини се опитали да нарежат цистерната.

На местопроизшествието пристигнали специалисти по радиационна, химическа и биологична защита. Събраните от тях проби са изпратени за анализ.

В ликвидирането на аварията участвали 173-ма души и 54 единици техника. Според властите предприетите действия били като при най-лошия възможен сценарий. Приготвени били дори пунктове за временно настаняване и автобуси за евакуация на населението.

През септември 2017 г. след авария в завода "Маяк" в Челябинска област в атмосферата изтече радиоактивен нуклид рутений 106. Отровният облак плъзна към Европа и бе засечен от френски и германски учени. Той обаче не бе сериозна заплаха за здравето на хората и околната среда. Русия призна за заразяването, но отрече тя да е източникът.