Ако смятате, че напрежението на "Корал" не може да ескалира повече, грешите. След като частният собственик на земите зад плажа ги загради, с което значително усложни достъпа на летовници до пясъчната ивица, след като стовари земни маси насред единствения път, повзоляващ линейка да стигне до плажа, сега ще лови всеки опитал се да стигне до морето през имота му с... фотокапани.

Или поне такова предупреждение се отправя от "информационната" табела, поставена на входа на основния път до "Корал".

"!!! В имота има поставени фотокапани. Всяка снимка, заснела лице неправомерно навлезло в частната собственост, ще бъде предоставена на РПУ Царево", пише на табелата (правописът и пунктуацията са запазени).

Всеки собствнеик на имот в действителност е в правото си да си го загради, за да го предпазва от нежелани "посетители", но случаят "Корал" е по-особен.

Както Клуб Z писа, от 120 дка частни земи зад плажа, 90 дка са дюни. По закон дюните са изключителна държавна собственост и върху тях има и пълна забрана за строителство. В същото време, тези дюни са нанесени в специализираните карти, но нито Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), нито Министерство на туризма (МТ) са изпълнили законовото си задължение да ги нанесат и в кадастралните. Междувременно стана ясно и че според готвения нов Общ устройствен план на община Царево, на мястото дюни няма (понеже ги няма и в кадастъра!) и върху горичката е предвидено да изникне курорт.

Въпреки уверенията на кмета на Царево Георги Лапчев, че върху дюни няма да се строи, държавата, в лицето на двете ресорни министерства, не само че не предприема никакви действия по нанасянето на дюните в кадастъра и отчуждаване на дюните, ами точно обратното - оправдава какви ги върши частникът, заградил имота.

"Корал" бе подложен на проверка от служители на министерството на Николина Ангелкова по сигнал, че конституционно гарантираният достъп на всеки гражданин до плажната ивица е нарушен. Администрацията на Ангелкова извърши светкавична проверка, откри и посочи, достъпа. Две трънливи пътеки.

Миналата седмица на плажа стъпи и зам.-министърът на МРРБ Валентин Йовев. За да заключи накрая, че ведомството ще пише някакви доклади и ще създава работна група, при положение, че сагата с "Корал" не датира от лято 2018, а от години.

Очаква се Йовев да излезе с доклада си пред началина си - министър Николай Нанков, тази седмица.

Собственикът на земите е "Ибердрола Имобилиария", испански лидер в енергетиката. Тя закупи терените през 2007 г., в пика на имотния балон, за над 30 милиона евро от българската "Витатур Инвест". Бедната тогава община Царево продаде земята за $7 на квадратен метър след спорни действия на тогавашния кмет Петко Арнаудов и в атмосфера на съмнение дали сделката е почтена.

В резултат ваканционно селище засега няма построено и казусът e в съда. До имота не е прокарана канализация и ток. И така, след нищожна сума платени неустойки, излиза, че общината е продала ценна земя на първа и втора линия срещу много малка сума.

"Витатур" обаче излиза на голяма печалба. През 2007 г. успява да продаде терена на "Ибердрола" на десетократно по-висока цена. А "Ибердрола" прегръща идеята за ваканционно селище с 2500 апартамента и 1800 подземни гаража.