Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер заявява в интервю за в. "Зюддойче цайтунг", че няма да отстъпи в спора си с канцлерката Ангела Меркел за имиграционната политика на страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервюто си Зеехофер подчертава, че е решен да започне да връща на границата мигранти, регистрирани в друга държава от ЕС, освен ако бъде намерено друго приемливо решение.

По думите му би било изключително необичайно за Меркел да използва политическата си власт за налагане на вето на плановете му.

"Няма да позволим това да се случи", добавя той, подчертавайки, че канцлерката е направила голям въпрос от нещо дребно.

Острият спор за миграцията между Християнсоциалния съюз (ХСС) на Зеехофер и Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел избухна тази седмица. ХСС иска от началото на следващия месец да започне да връща на границата всички бежанци, които вече са регистрирани в друга страна от ЕС. Германски депутати смятат, че планът може да доведе до разпадане на коалиционното правителство.

Интервюто днес идва само ден преди срещата на върха на ЕС в Брюксел, на която централна тема е именно миграцията.

"Ако срещата на върха на ЕС не донесе ефективни решения, вече регистрираните в друга страна от ЕС мигранти ще бъдат връщани", заяви председателят на ХСС, подчертавайки обаче, че никога не бил предлагал пълно затваряне на границата.

По-рано през деня австрийският министър на културата Гернот Блюмел поиска "затягане на граничния контрол в ЕС и изграждане на приемни центрове извън Европа". Това е и тезата, която преди ден премиерът Бойко Борисов сподели пред депутатите в Народното събрание, призован да дойде в парламента от БСП. Спорес австриеца "не всеки, който се качи на плавателен съд в северна Африка, трябва да получава автоматично "билет за Европа", каза министърът.  

По темата "миграция" днес се изкава и италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини. 

„До една година ще стане ясно, дали единна Европа ще се запази“, прогнозира той. Салвини подчертава, че Италия повече не може да приема мигранти. „Не можем да приемем нито един човек. Напротив, бихме желали да изпратим някъде другаде някои от тях“, добавя той.

На фона на политическите противоборства, корабът "Лайфлайн", който е заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни води дипломатическо решение и провизии за намиращите се на борда му около 230 мигранти, съобщи наелата го германска неправителствена организация "Лайфлайн", цитирана от Франс прес, предаде БТА.

Рим изключи възможността да позволи на кораба да влезе в италианско пристанище и заяви, че иска да провери дали националността на кораба съответства на холандската му регистрация.

"Очакваме дипломатическо решение. Водят се преговори между различни страни", които може да приемат кораба "Лайфлайн" и мигрантите, заяви пред АФП Аксел Щаер, представител на организацията в Германия, който отказа да съобщи подробности, цитиран от БТА. Очаква се утре да бъдат получени хранителни припаси, лекарства и завивки от Малта, добави той.

Италия обвинява организацията "Лайфлайн" в действия, противоречащи на международното право, защото е взела на борда си мигранти в момент, когато либийската брегова охрана е била на път да се намеси. Организацията твърди, че се е притекла на помощ на мигранти, изпаднали в затруднено положение. Те са около 230 души, включително 14 жени и 4 деца.
Представителят на "Лайфлайн" отхвърли обвиненията на Италия, че корабът използва нелегално холандското знаме и увери, че всички документи са в ред. Представителството на Холандия в ЕС от своя страна заяви, че корабът не фигурира в холандските морски регистри.

Петима мигранти загинаха днес край бреговете на Либия и близо 200 бяха спасени при опит да прекосят Средиземно море, съобщи либийската брегова охрана. При първата операция край град Гарабули са били спасени 94 мигранти, включително 9 жени и 3 деца. Петима мигранти от Судан, Нигерия, Чад и Египет са загинали при потъването на надуваемата лодка. Общо от сряда насам либийските сили са спасили или върнали 900 мигранти.