Италия обърка хода на "срещата на високо равнище за спасяване на Меркел", пише в. "Файненшъл таймс". Новото популистко правителство в Рим поиска ЕС да се откаже от сегашния си подход към мигрантите.

Вчерашната минисреща на високо равнище в Брюксел показа ясно разделението в блока по отношение на миграционната политика и увеличи натиска върху германската канцлерка Ангела Меркел. Тя беше една от 16-те европейски лидери, събрали се на набързо организираната по инициатива на Берлин среща в белгийската столица. Срещата целеше да даде шанс на Меркел да поиска страните да получат засилени правомощия за връщане на бежанци, които вече са регистрирани в друга европейска страна.

Италианският премиер Джузепе Конте обаче поиска вместо това да се въведат радикални промени в правилата от Дъблин, според които мигрантите трябва да кандидатстват за убежище в първата страна от ЕС, в която влязат.

Дипломати посочиха, че има признаци на оформяне на консенсус относно граничната политика. "Файненшъл таймс" отбелязва, че много страни членки подкрепят плановете спасените в морето мигранти да се отвеждат в центрове в страни извън ЕС, където може да се разгледат молбите им за убежище.

Въпреки че 16-те страни не стигнаха до общи изводи, европейските лидери изразиха задоволство след края на срещата, изтъква в. "Монд".

Напрежението между Франция и Италия по въпросите на миграцията остава засилено. В навечерието на срещата италианският вътрешен министър Матео Салвини определи френския президент Еманюел Макрон като арогантен по отношение на миграционната криза, припомня изданието.

Вчера Макрон отговори сухо, че "нямаме нужда от уроци от никого".

"Имаме ценности и всеки път, когато сме ги предавали, е ставало по-лошо", каза той в Брюксел.

Макрон изтъкна, че сред тези ценности са защитата на правата на човека, на другите страни и на тяхната цялост, както и солидарността, която ни свързва.

Всички европейски страни подкрепят укрепването на външните граници на ЕС. Те обаче продължават да имат разногласия по отношение на отговорността за мигрантите, които вече са пристигнали в Европа или опитващи се да я достигнат - въпреки големия спад на броя на пристигащите от 2016 г., отбелязва "Монд".

БТА