Председателят на АБВ Румен Петков е гост на Успенския събор на московския Кремъл. Това съобщиха от партията. Успенският събор на московския Кремъл е бил един от центровете на духовния живот на Русия. В него са короновани царете и императорите, огласявали са се законите, издигали са в сан епископите, митрополитите и патриарсите.

Ето какво се казва още в съобщението от АБВ:

"Светата божествена литургия, на която се чества паметта на свети Йона митрополит Московски, чудотворец, оглави митрополит Крутицки и Коломенски Ювеналий.

Поканен в съслужение с митрополит Ювеналий бе Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, който впечатли присъстващите. В службата участва и Мелнишкият епископ Герасим. Те са в Москва за откриване на изложба на български икони в Третяковската галерия.

След литургията Румен Петков проведе разговор с митрополит Ювеналий за отношенията между България и Русия. Митрополитът каза, че много обича София и се надява скоро да бъде гост на нашата столица."

Ето какво пише на сайта rusofili.bg  за историята на събора:

"На това място е имало дървена църква. През 1326 година е построен първият каменен събор "Успение на Пресвета Богородица". Но заради строителните технологии по това време не е било възможно построеното да устои на въздействието на времето. При Иван III през 1471 г. съборът е имал плачевен вид. Такава постройка не отговаряла на статута на главен храм на империята, която изграждал Иван III. Той успява да обедини руските земи и окончателно да ги освободи от ханските орди.

Именно с Успенския събор Иван III решил да започне обновяването на Русия. Проектът бил амбициозен. Царят заповядал в Кремъл да се построи събор, който да съответства на Владимирския Успенски събор, но да бъде значително по-висок – над 35 метра. Строежът на храма бил възложен на майсторите Кривцов и Мишкин през 1472 г.

В строящия се храм Иван III се венчал с византийската принцеса София Палеолог."