Вотът на недоверие, внесен от БСП по темата сигурност, не успя да мине през парламента. В подкрепа на вота гласуваха 104 депутати - от БСП и ДПС, плюс независимия вече Спас Панчев. Точно 131 бяха против и подкрепиха кабинета. Общо от управляващата коалиция зад правителството застанаха 118 народни представители (останалите до 122 отсъстваха), подкрепени от 12 от "Воля" и от другия независим депутат в парламента. Въздържали се нямаше. 

Част от министрите присъстваха в залата за гласуването на вота. Премиерът Бойко Борисов отсъстваше, както бе и в деня на дебатите. И както при всеки вот на недоверие досега. Депутатът от БСП Антон Кутев не пропусна да изтъкне този факт от парламентарната трибуна.

В залата присъстваха и част от зам.-министрите.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки обясни защо партията е гласувала против вота. За пореден път той изтъкна, че е предпочел да свърши някаква истинска работа, вместо да участва в дебатите. И даде заявка, че ще подреди хаоса във всички сфери.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че категорично е бил против вота на недоверие и този път не се е колебал, защото от БСП не е имала аргументи. Дори е имало контрааргументи "в международен план". Той изтъкна, че партньорите ни в ЕС са на мнение, че България е стабилна и сме чули само похвали за българското правителство, включително за сигурността по границите.

"Да говорим днес за срив на сигурността е измислен аргумент. Опозицията е в правото си да внася вотове", каза Сидеров.

Темата сигурност е тема, която трябва да се търси широк дебат, Но когато има дебати те трябва да се водят по същество, да се дават алтернативите. Това каза Цветан Цветанов.. Той коментира, че БСП е оставила разруха в сектора за сигурност през 2013-2014 г.

"Вие не можете да бъдете алтернатива на днешното управление. А по тема сигурност това е просто смехотворно", заяви Цветанов.

След неговото изказване министрите си тръгнаха под аплодисментите на депутатите от ГЕРБ.

Крум Зарков (БСП) изтъкна, че обясненията на отрицателен вот са били по-скоро декларации.

"Това, че тези хора се скриха от дебата не значи, че могат да нарушават праивлника на Народното събрание", заяви Зарков.

"Аз не забелязах и вие да сте много подготвени за дебата", отговори му Караянчева.

Тази й забележка провокира Драгомир Стойнев (БСП) да изтъкне, че Караянчева не може да прави коментари от председателското място.

"Благодаря за забележката, г-н Стойнев", каза Караянчева.

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) заяви, че от БСП за пореден път злоупотребяват с процедурата. Той призова в такива случаи да се прилага правилника и санкциите, които са записани в него.