Вторият вот на недоверие срещу правителството "Борисов 3" ще се гласува от Народното събрание тази сутрин. И резултатът е предизвестен - управлението ще оцеелее. Не е изключено дори гласовете на опозицията срещу властта да намалеят с един в сравнение с гласуването на първия вот на недоверие през януари тази година. Причината - раздялата на БСП с дългогодишния й коалиционен партньор Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и отстраняването на лидера му и депутат от левицата Спас Панчев от парламентарната група. 

Вотът на недоверие, с който ще бъде закрито българското председателство на Съвета на ЕС, е заради провал на политиките на властта в сектор "сигурност". Той бе внесен само от БСП, защото левицата не пожела да приобщи и другата парламентарна опозиционна сила - ДПС. При първия вот, който бе на тема "корупция", двете партии бяха заедно. Още тогава обаче от движението настояваха първата тема за искане на оставката на правителството да е сигурността. 

През януари депутатите от партия "Воля" на Веселин Марешки, макар да се водят в опозиция, подкрепиха властта. Сега очакването е по-скоро да бойкотират гласуването, както направиха с дебатите по него, а лидерът им през това време организира акции - да пълни дупки и да дарява гражданин със стопанство и куче, които му били откраднати.

Дебатите по вота, който предстои да се гласува тази сутрин, се проведоха още във вторник. И се постави рекорд - дискусията "глътна" по-малко от два часа пленарно време. Причината също е безпрецедентна - нито един министър - в това число и тези с ресори в сферата на сигурността, и нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата. Премиерът Бойко Борисов - по дългогодишна традиция, отсъстваше от Народното събрание. 

Дискусията обаче се пренесе в кулоарите на парламента - пред телевизионните камери. А Цветан Цветанов - председател на депутатите от ГЕРБ, дори обвини опозицията, че... именно тя е провалила дебатите в залата. Не стана ясно как, щом само опозицията участва в тях.

За да бъде свалено правителство с вот на недоверие, то в подкрепа на този вот трябва да гласуват поне 121 от общо 240 депутати. БСП и ДПС общо имат точно 104 гласа. Депутатът от ДПС Делян Певески традиционно не присъства на заседанията, така че бройката намалява с един. 

ГЕРБ и "Обединени патриоти" имат общо 122 гласа, ако всички техни представители са в залата. Независимият депутат Ангел Исаев по-често също подкрепя управляващата коалиция. Той влезе в парламента с листите на ДПС.