Критики заради пропуснати теми и употреба от управляващите на европейското председателство за вътрешнополитически пиар. Признание за темата за Западните Балкани и придвиждането й в дневния ред на Европа, но и предупреждение, че непоставянето на темата за бъдещето на ЕС начело в този дневен ред. Вместо това има състезание на ротационните европредседатели за брой затворени досиета може да доведе до закриване на самия ЕС.

За това говори президентът Румен Радев на конференция, озаглавена "Българското председателство на Съвета на ЕС - време за равносметка". 

"Моята преценка е, че България затвърди положението си на периферна, най-периферна за Европейския съюз страна и по отношение на структурите, и по отношение на воденето на основния дебат. Нормално е в процеса на подготовката и провеждането на европейското председателство България да стане по-демократична европейска страна, с независими и ефективни институции, с ясно разделение на властите, с върховенство на закона, със свобода на словото. Но това не се случи до голяма степен поради факта, че българското правителство някак си се хвърли изцяло във външната политика и се посвети на Западните Балкани, но загърби важни, мога да кажа взривоопасни, процеси вътре в страната. Точно когато се иска лидерство и отговорност, такова едно поведение може да доведе до парализа на институциите. Виждаме, че съдебната реформа така и не се състоя. Реформата в образованието гравитира около ремонт на училища и увеличение на заплати, в здравеопазването - около кадрови промени. Точно по време на европейското председателство се регистрира съществен отлив на чуждестранни инвестиции. Новият антикорупционен мегаорган и неговите действия се посрещат с ирония и недоверие от обществото."

С тези думи завърши изказването на държавния глава - като обобшщение на казаното преди това в изложението му. Според него външната политика не може да бъде легитимация за бездействие по отношение на критично важни за българското общество теми. "Европейската идея не може да се партизира и приватизира. Трябва властта в България по-бързо да се освободи от еуфорията и от този изкуствено граден образ и възможно най-бързо, телом и духом, да се върне в суровата българска действителност.", каза още Радев.

Похвалите - стандартни, пропуснатата тема - бъдещето на Европа

 

"Получихме и стандартните за всяко европейско председателство комплименти, но те не трябва да ни заблуждават. Състоянието на Съюза в момента е такова, че Брюксел може да си позволи само положителни самооценки. Това не го казвам случайно. Разбира се, ще прочетете вече в много медии за закриването на 78 досиета по време на нашето председателство. Без да омаловажавам тези достижения, все пак това накрая е една чиновническа статистика. Броят на целувките и прегръдките, броят на европейските лидери, позирали на „Моста на влюбените“, стотиците срещи и разработени документи, накрая остават статистика", каза президентът. .

По думите му в историята ще остане това, което се е случило с ЕС по време на председателството. Радев казва, че не иска да се впуска нито в критика, нито във хвалебствия. Той постави въпроса дали поставените от България приоритети са били значими в регионален и национален план и дари страната ни е реагирала адекватно на важни събития по време на това председателство. И призова да се "абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани и да не допускаме те да се размиват в стандартните за всички европредседателства приоритети като икономически растеж, заетост, свързаност, дигитализация, сигурност". 

Според Румен Радев по време на европейско председателство на България са се случили критични за Европейския съюз събития и са налице са центробежни сили в Съюза, които поставят под въпрос досегашната му архитектура. А според някои - и съществуването му.

Президентът смята, че приоритетът "Западни Балкани" безспорно е важен, но с времето е бил задминат критично важния проблем за обединена Европа, нейното единство, солидарност и бъдеще. Затова днес Европа говори за миграцията, която поставя на изпитание ценностите и бъдещето на Съюза.

"Миграцията открои дълбоки разломи в Съюза, които застрашават неговото единство и открояват редица институционални слабости. Затова и Западните Балкани останаха приоритет за София, но изпаднаха извън фокуса на обединена Европа точно заради този неин актуален дневен ред"., каза Румен Радев

И продължи:

"Събитията днес се развиват с такава бързина, че Европа сама не смогва да следва дневния си ред. Къде остана Бялата книга за бъдещето на Европа, която трябва да има решение поне през 2019 г. Накъде отива Европа и успяхме ли по време на нашето председателство да търсим отговори и решение на този фундаментален проблем. Уви, не. Този проблем изисква истинско лидерство. Надпреварата между ротационните председатели за механично закриване на по-голям брой досиета в условията на безидейност, може да доведе до закриване на самия Европейски съюз."

Според Румен Радев за Румъния приоритет на европредседателство ще е бъдещето на Европейския съюз, а за съжаление "това избягна от нашето председателство".

Президентът отправи критика и заради това, че Дунавската стратегия не е намерила подобаващо място. "Пропуснахме, според мен, голям шанс, тъй като в това отношение три последователни ротационни председатели – България, Австрия и Румъния са дунавски държави с отношение по този проблем.", каза държавният глава. 

Страната ни не е потърсила отговори по време на председателството си и за сигурността на Европа, особено на фона на отношенията със САЩ, каза още Румен Радев:

"България не постави категорично въпроса за бъдещето на европейската сигурност и особено за европейски отбранителен капацитет, а остави това да се решава извън нея в един друг, много по-тесен формат, който между другото способства за развитието на центробежни сили в Европа. България в това отношение мога да кажа, че сама стесни своя хоризонт и не видя какво се случва на запад от Западните Балкани. Точно по времето на нашето председателство, без наше участие, бе сформирана нова група за военна интервенция, която включва само девет държави. Редно беше България да постави въпроса каква е истинската цел на тази нова група, какви са критериите за покана да членуваш в нея. На какъв принцип бяха отправени покани към избрани държави.

Председателство за вътрешна употреба 

"Една от слабостите беше, че имаше амбиция за употреба на европейското председателство за вътрешнополитически пиар с всички произтичащи от това последствия. Стремежът в медиите България да се афишира като лидер на Западните Балкани, като посредник във всички отношения, да се придвижи по време на нашето председателство да отбележим прогрес на Република Македония по пътя към Европейския съюз и НАТО доведе до някои сериозни компромиси, които ще дават отражение върху отношенията в триъгълника Република Македония-Гърция-България.", заяви още държавният глава.

Той критикува и начина, по който България не е защитила интереса си по отношение на договорките между Македония и ЕС в контекста на отношенията Македония - Гърция. Според Радев е проблем и безкритичното приемане на името Северна Македония за съседната ни страна. 

Според президента въпреки че наред със Западните Балкани, друго постижение е това, че нашата администрация придоби познания в механизмите на функциониране на ЕС и на вземане на решения, от това България не е станала по-европейска като интегриране в европейските институции и структури, в механизмите за вземане на решения, като вземане и утвърждаване на европейските ценности в управлението на обществените процеси и във функционирането на държавата.

"Европейското председателство стана алиби за липса на отношение и за безразличие по тези проблеми (поводите за различни протести - б.р.), а дори и неудовлетворението на гражданите се представяше като опити за провал на европредседателството. Това е недопустимо. Това е най-лесният начин българите да бъдат разколебани в европейската идея.", заяви Румен Радев.