В реч от парламентарната трибуна лидерът на "Атака" Волен Сидеров защити правителството от вчерашните критики на президента Румен Радев по повод края на председателството на Съвета на ЕС.

Да се абстрахираме от фанфарите за Западните Балкани, призова държавният глава и посочи слабости, допуснати по време на председателството на Съвета на ЕС. Българското европредседателство бе употребено за вътрешнополитически пиар, проблемите на Балканите остават нерешени, а актуалният въпрос за бъдещето на ЕС и неговото единство остана встрани от вниманието, заяви Радев.

"Няма как да не отговоря на критичните бележки на президента. Почти дисертация. Ако това беше статия, предложена за моя вестник, като стар редактор щях да я отхвърля за преработване и редакция", каза Сидеров.

Той попита как в едно изречение Радев заявява, че може да се стигне до закриване на ЕС и същевременно иска да "приковем" българите към европейската идея.

"Обясними са тези ученически грешки, знам, че му пишат текстовете хора, които са начинаещи в журналистиката, има какво да се учат", каза Сидеров.

Той обясни, че председателството означава организация и добро домакинство и страната председател не може да поставя свои въпроси и да ги придвижва по-бързо. Сидеров изтъкна, че България за пръв път поставя въпрос, свързан с мигрантите - затваряне на границите на ЕС, бежански лагери извън границите и т.н. 

"Вместо правителството да получи похвала и президентът да каже браво, че най-после тези въпроси са поставени, държавният ни глава търси под вола теле. Не е държавничеки издържано. Всички наши партньори в ЕС казаха, че нашето председателство е за пример, едно от най-добрите председателства", каза Сидеров.

Той все пак призна, че един президент може да бъде критичен, но когато има основание. И даде на Радев съвет:

"Безспорно има качества, развива се като политик и държавник. Да се замисли дали не прави тенденциозни нападки, дали не влиза в партийна линия. Останалото - в неделното училище."