Парламентарните групи на ГЕРБ и "Обединени патриоти" отказват да оттеглят промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които налогът върху бездимните цигари да стане като този на конвенционалните. Това беше основната препоръка на премиера Бойко Борисов от вчера, след като се ядоса, че го обвиняват във връзки с "кой, майка му, леля му...".

Новината, че проектът няма да бъде оттеглен, съобщиха Цветан Цветанов и Волен Сидеров след среща на представителите на управляващото мнозинство. Оказа се, че и депутатите от ВМРО, които вчера твърдяха, че внесеният от колегите им законопроект е "лобистки", са размислили. 

"Имаше различни мнения и се получи пропукване в позицията на управляващото мнозинство. Сред разговори и с премиера, и с колегите днес взехме решение - няма да оттеглим законопроекта, но отчитаме нарушената комуникация и искам да се извиня на колегите от ВМРО", заяви Цветанов. 

Председателят на групата на "патриотите" Волен Сидеров нарече бездимните цигари "цигари с вътрешно горене" и заяви, че допълнителните пари от повишения акциз върху тях можели да отидат за хората с увреждания или за нова болница в Ямбол - избирателния му район.

До следващата седмица ГЕРБ и "Обединени патриоти" заедно с Министерството на финансите щели да изследват европейската практика до момента с акцизите вържу бездимните тютюневи продукти. 

Управляващите отказаха да отговарят на въпроси след изявлението си. Така и не стана ясно как от ВМРО са били убедени, че няма лобизъм, нито защо анализът на европейската практика не е направен преди внасянето на закопроекта миналия петък. Не се разбра и защо бе "бързането" за придвижването на поправките - текстовете трябваше да се разгледат днес в комисията по бюджет и финанси, но заседанието бе отменено. 

Въпреки заявката, че анализите престоят, а в мотивите към законопроекта отсъстват, Цветанов съобщи, че в Европа акцизът на бездимните цигари (на нашия пазар е допуснат само продуктът IQOS на "Филип Морис", но подобно устройство е разработено и от "Бритиш Американ табако" - б.р.) е 70 на сто от този на обикновените. 

Идеята на управляващите у нас е ставката да започне от 50 на сто от акциза на конвенционалните цигари и да се повишава на стъпки. 

"Ще видим изчисленията на финансовото министерство - идеята е да намалим печалбата на частна компания, но да защитим обществения интерес и да осигурим повече пари в бюджета", декларира Цветанов.

ОТ ВМРО все пак казаха, че не са искали да се натоварва потребителят, но сега вече били сигурни, че ще се постигне добър баланс, а и продължават да смятат, че бездимните цигари са по-малко вредни. 

От НФСБ обаче настояват, че пушенето е еднакво вредно. Но се започва работа, за да може законопроектът да бъде преработен така, че ставката на бездимния тютюн у нас да е "каквато е в нормалните европейски държави". Не се разбра кои са "нормалните" точно. 

Последва изявление от председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова, чието име стои на първо място сред вносителите на спорния законопроект. По думите й само увеличение на акциза за бездимните цигари до нивото на обикновените щяло да компенсира намалението на постъпленията в бюджета по това перо. Само заради обществения отзвук обаче щяло да се върви към постепено увеличение, стана ясно от думите й.  

"Най-висок е акцизът във Франция - 70% от този на стандартните цигари. В България той в момента е 26%, подобни са и ставките в страните от Източна Европа. Неслучайно заводите на "Филип Морис" са в Румъния и Гърция. Ние, нашият регион, може би сме полигон за експерименти", заяви Стоянова.

След като й беше припомнено, че устройствата на "Филип Морис" излизат на пазара първо в Япония, тя отвърна само, че "те не са в Европа". И продължи с аргументи как още няма анализ за вредата от тези цигари, а на СЗО щяло да й отнеме години да вземе решение по темата. В САЩ здравните власти също не допускали устройнството, твърди Стоянова.