"Тютюнът се нагрява, а не изгаря, затова нивото на вредни химикали е сериозно намалено спрямо цигарения дим.”

С това изречение Phillip Morris International (PMI), един от най-големите производители на цигари в света, рекламира новото си творение iQOS по света вече 4 години. Макар "нагреваемите" цигари да се появиха в България едва през миналата година, те се появяват на японския пазар още през 2014 г.

Там постигат сериозен успех - само за 2 години завземат над 15% от пазара за тютюневи изделия. Междувременно PMI започват активна кампания да вкарат своя модерен уред във всички големи цигарени пазари по света. Засега с немалък успех, iQOS и цигарите Heets се предлагат в 34 държави по света - Андора, България, Канада, Колумбия, Хърватия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Гватемала, Италия, Израел, Япония, Казахстан, Корея, Литва, Монако, Холандия, Нова Зеландия, Палестина, Полша, Португалия, Румъния, Русия, Сърбия, Словакия, Словения, Южна Африка, Испания, Швейцария, Кипър, Украйна и Великобритания. В повечето от тези държави PMI отбелязват впечатляващи успехи.

За това помага както кампанията им, която предлага устройството на по-ниски цени, ако се включиш в изследвания за последствията от употребата им, така и видният ентусиазъм и задоволеност на клиентите. В един ключов пазар PMI обаче още няма успех - САЩ. И причината за това е FDA (Food and Drug Administration), Агенцията за контрол на храните и лекарствата, която трябва да даде зелена светлина за продажбата им в страната и която е известна със строгостта си към нови продукти.

В подкрепа на iQOS са серия от изследвания, до едно обаче поръчани от производителя. С изключение на изследване от Университета в Берн от миналата година, което PMI не посрещат с бурни овации.

Как работи iQOS?

Преди да се впуснем в разглеждане на данни за канцерогени, що е то горене и прочие, е важно да стане ясно как работи I Quit Original Smoking - това всъщност означава съкращението. Според PMI това е устройство, което нагрява, но не гори специален вид цигари с истински тютюн, и това води до отделяне на нужния никотин, но с много по-малко количество вредни вещества, които вдишваме при употреба на обичайните цигари. Същевременно, тъй като не се ползва никотинова течност, вкусът на Heets цигарите е много по-близък от този на т.нар. вейпърайзъри - електронните цигари, които ползват никотинова течност.

Ключово за iQOS е нагряващото острие, което пробива малкото количество тютюн в специалните цигари и постепенно го нагрява до около 350 градуса Целзий. При тази температура няма запалване, но се отделят никотин и други вещества, които потребителят вдишва през два филтъра - стандартен, който намираме във всички видове цигари, и произведена от царевично нишесте полимерна камера, която служи за охлаждане на дима, който всъщност не е дим. "Държачът" има малка батерия, която издържа изпушването на една цигара, а след това трябва да се прибере в зареждачката, за да се зареди, което отнема около 4 минути. Самата зареждачка издържа за около 20 цигари или една кутия.

Както се вижда от диаграмата, iQOS може да пази информация за употребата и тя да се праща на приложение през Bluetooth. Тази функция не е достъпна във всички страни - например не е опция в България. Чрез събиране на подобна информация в бъдеще PMI се надяват да разберат повече информация за навиците на употребяващите устройството.

Наистина ли вреди по-малко?

Според всички изследвания на PMI употребата на тютюн чрез нагряване е по-малко вредно, тъй като се отделят по-малко канцерогени. Дали обаче може да имаме доверие на производителя? Наистина ли iQOS не създава дим и е безвреден за околните? 

Пред Ройтерс изследователи, работили по проучванията на PMI, отчитат множество грешки и неточности в изследванията.

Независими учени от Университета в Берн пък публикуват през 2017 г. класическо изследване - сравнение между iQOS и нормалните цигари чрез равни дръпки от машина и отчитане на фините частици във всяка една. Те отчитат интересни резултати, а за финал отбелязват:

"Международни експерти бяха поканени от PMI да опишат аерозола от IQOS. Един от тях твърди, че "под 2% от аерозолните компоненти са от пиролизата на тютюнев субстрат, което не е достатъчно да се нарича аерозола "дим". Нашият анализ обаче показва, че рекламни слогани като "нагряване-не-горене" не заменят науката. Да се танцува около дефиницията на дим, за да се избегне забраната за пушене на закрити места, е неетично."

Тезата на PMI е, че излизащият от iQOS цигарите аерозол всъщност не е "дим", защото няма горене, а само пиролиза - разграждане на вещества под висока температура. Учените от Берн отбелязват, че в науката няма строга дефиниция на "дим", но аерозолът съдържа същите частици като нормалните цигари, само че в по-малко количество - в повечето случаи. Ето какво показват техните данни спрямо стандартна цигара:

Отляво са данните от цигарите iQOS, а вдясно - тези от обичайните цигари. Както се вижда, нагряваните цигари в някои случаи имат десети от процента вредни вещества спрямо нормалните. В други случаи обаче са много близо - 82% акролеин например, който е канцегорен, увеличаващ риска от рак на белите дробове. Особена е ситуацията с аценафтена, който е три пъти повече - 295% - в iQOS спрямо нормалните цигари. Все пак се отчитат и в пъти по-ниско съдържание на неорганични вещества като въглероден диоксид и въглероден моноксид, както и почти 1000 пъти по-ниско съдържание на нафталин. Същевременно цигарите Heets отделят 84% никотин спрямо нормалните цигари, въпреки че съдържат много по-малко тютюн (едва 6,1 грама на кутия спрямо около 16 грама на стандартна кутия цигари).

Накратко - в много отношения iQOS е по-малко вредно от стандартните цигари, но не чак толкова.

Показателно е, че изследването е нападнато от PMI, които дори пишат необичайни писма на ръководителите на три швейцарски университета и издателите на журнала, в който е публикувано изследването, като обвиняват авторите в грешна методология.

Въпреки това множество употребяващи iQOS се хвалят с по-малко от класическите симптоми на пушачите - сутрешна кашлица, затормозяване на белите дробове, силната миризма. По всичко личи, че новото устройство на PMI не е безвредно за околните, а в повечето държави по света то е допускано за употреба в затворени помещения - защото в момента не фигурира в закона.