Доверието на руската публика в президента на страната Владимир Путин е паднало под 50 процента за пръв път от пет години насам според социологическо проучване на независима изследователска организация, пише руското електронно издание The Moscow Times, цитирано от "Фокус". 

Протест на руски пенсионери. Снимка АП

Резултатите идват, след като публичното недоволство расте заради планираната пенсионна реформа, която би повишила възрастта за пенсиониране над средната продължителност на живота на някои руснаци. Хиляди хора из цялата страна се стекоха по улиците, за да протестират срещу реформата.

Във вторник социологическо проучване на независимия Levada Center показва спад от 12 пункта в доверието към Путин от 60 процента през януари до 48 процента през юни. В допитването респондентите са помолени да назоват политици, на които се доверяват.

За последен път доверието у Владимир Путин е било под 50 процента през 2012 и 2013 година, когато той беше избран за третия си мандат като президент. Тогава рейтингът му е бил 37 процента.

Респондентите в социологическото проучване са посочили министър-председателя на страната Дмитрий Медведев като политика, на когото имат най-малко доверие. Неговият рейтинг е паднал от 14 на 9 процента.

Социалното проучване на Levada е било извършено между 22 и 26 юни сред 1600 души в 52 руски региона.