Икономическото сътрудничество с Китай не разделя Европейския съюз, а помага на новоприетите му държави да наваксат изоставането спрямо по-старите членки, казаха днес министър-председателите на България и Китай Бойко Борисов и Ли Къцян.

Те откриха бизнес форум и участваха в седмата поред среща на високо равнище между 16 централно и източноевропейски страни и Китай в София.

„Форматът 16+1 е формат, който цели да укрепването Европа, то не ни разделя“, каза Борисов. „Напротив, тосъздава още повече възможности тези, които сме по-назад, които по-късно сме се присъединили към Европейския съюз, по-бързо да наваксаме изоставанетода. Да успеем да завършим, да финансираме общи проекти, проекти на свързаност, за които няма пари по кохузионната политика, или не представляват интерес за ЕС към момента“.

„Ако Европа бъде отслабена, това би било само лоша новина за Китай, а не обратно“, каза Ли. „Китай иска да види стабилност и просперитет в ЕС....ЕС е гарант за просперитет, стабилност и мир и е незаменима сила в целия свят...Едно сътрудничество с Китай ще гарантира мира и стабилността в целия свят“.

Очаква се той да потърси съюз с ЕС в търговската война, която САЩ вече започна със страната му миналия петък, налагайки общо 34 милиарда щатски долара мита върху вноса на китайски стоки. Пекин отвърна със същата мярка спрямо американски внос.

В речта си Ли обеща, че „ще продължим да се отваряме към по-широкия свят“, „ще намалим митата за инвеститори във вътрешния ни пазар“.

Брюксел и големи държави членки на ЕС като Германия и Франция гледат с подозрение на вече осемгодишната инициатива „16+1“ – като на опит на Китай да използва вътрешни противоречия в ЕС и отлив на инвестиции в годините на кризи, за да раздели съюза и да проникне по-широко в пазара му, заобикаляйки общностните правила.

Без да споменава изрично американските мита,Ли използва днешната среща в София, за да отправи послания към насрочената на 16 и 17 юли в Пекин среща на върха ЕС-Китай.

"Трябва да призовем за свободна търговия, трябва да работим заедно да предотвратим забавянето на глобалното икономическо възстановяване", заяви той пленарно заседание с премиерите на участващите държави.

Ли каза, че страната му е готова да отвори повече пазара си за европейски стоки и инвеститори и обеща тя да играе по правилата на вътрешния пазар на ЕС. По думите му сътрудничеството в рамките на 16+1 трябва "да помогне на европейската интеграция".

„Ние вече Предприехме няко и мерки за отваряне към другите държави – средната тарифа за вноса например успяхме да я понижим“, каза Ли.

„Нашето сътрудничество ще бъде отворено, прозрачно и справедливо. Държавите от Централна и Източна Европа са в Европа. Нашето сътрудничество трябва да следва европейските правила и закони и това е много важно“, подчерта Ли.

Китай е готов да финансира създаването на международен "център за глобално партньорство и сътрудничество", който да консултира китайския бизнес за европейското законодателство, каза Ли, призовавайки Борисов да поеме лидерство в инициативата.

Той каза, че Китай е заинтересован механизмът 16+1 да бъде "отворен, приобщаващ" и да включи в бъдеще западноевропейския държави и международни кредитори, които присъстваха на срещата като наблюдатели - като например Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие.

„Вие от Централна и Източна Европа имате селскостопански продукти, които изнасяте в Китай. Китай би искал да внася още повече такива продукти“, добави той. „Трябва да работим още по-тясно, за да организираме повече внос на селскостопански продукти от държавите и Централна и Източна Европа. Убеден съм, че вашите продукти ще бъдат много популярни на китайския пазар“.

„Много важно е да се създадат местни фабрики за локализиране на китйските продукти тук, също така – и увеличаване на източниците на финансиране“, каза Ли, визирайки Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

По думите му такъв модел би помогнал на държавите от Централна и Източна Европа да се интегрират по-добре в ЕС.