Европейската миграционна политика не се различава много от тази на Доналд Тръмп, пише в аналитичен материал CNN.

Европейският отговор на "нулевата толерантност" на администрацията на Тръмп към незаконната миграция и особено на противоречивото отделяне на децата от родителите им до голяма степен е възмущение и отвращение.

"Ние не споделяме същия модел на цивилизация", заяви говорителят на френското правителство Бенджамин Гриво през юни. "Показвал ли е досега американският президент такава пълна липса на съпричастност, такъв дефицит на обикновена човечност?" писа британският вестник The Observer в редакционна статия.

Но за американския президент, Европа е тази, която е сбъркала.

"Престъпността в Германия расте", обяви той през юни, въпреки че статистиката показва друго. "Голяма грешка направи Европа като допусна милиони хора, които толкова силно и насилствено промениха нейната култура!", добави Тръмп.

Много европейци недоволстват от думите на Тръмп. Но дори и да не се подпишат под неговия подход на "нулева толерантност" към миграцията, европейските правителства също станаха много по-твърди с мигрантите, търсещите убежище и дори с малцинствата, които вече живеят в европейските страни.

Повече от 1 000 мигранти и бежанци загинаха в морето тази година, опитвайки се да стигнат до Европа. Но няма координиран спасителен отговор. Европейският съюз е оставил на търговските кораби и на неправителствените организации спасяването на удавниците. И два от тези кораби на неправителствени организации са задържани в Малта. Фокусът на европейците се насочва към връщането на проблема в Близкия изток и Северна Африка.

Италия подкрепя либийската брегова охрана и повече мигранти се изпращат обратно в вече претъпканите центрове за задържане в Либия. Германската канцлерка Ангела Меркел, която се стреми да запази поста си, предложи създаването на "приемни центрове" в няколко държави от Северна Африка, повечето от които вече заявиха, че не подкрепят плана. Тя също така предложи да помогне на България, Хърватия и Словения да подобрят граничната сигурност. Тези, които стигат до Германия, ще бъдат задържани до 18 месеца в това, което Берлин нарича "приемни центрове" - големи лагери близо до границата - докато техните молби за убежище се обработват.

Междувременно, броят на мигрантите, пресичащи Средиземноморието, рязко намаля след 2015 г. от 1,07 млн. до 360 000 през 2016 г. и 172 000 през 2017 г., според Международната организация по миграция.

За какво тогава са драстичните мерки, ако потокът от мигранти вече е изчезнал?

Някои правителства, особено на Меркел, реагират на натиска на популистките движения и десни партии, за които имиграцията е доминиращ въпрос. Мотивът просто е политическо оцеляване. Други правителства - в Унгария и сега в Италия – са съставени от тези популистки и десни партии. Резултатът е последователност от закони, с които се прави по-трудно предоставянето на убежище, улеснява се репатрирането и се изграждат лагери за задържане. 

Препечатваме коментара от Фокус.