Китайският производител на смартфони и технологичен гигант Сяоми (Xiaomi) дебютира днес на фондовата борса в Хонконг след разочароващо първично публично предлагане (ППП), предадоха ДПА и Асошиейтед прес. 

Компанията се надяваше да събере 10 млрд. долара при излизането си на пазара, което трябваше да е най-голямото ППП от четири години. Вместо това обаче е събрала едва 4,72 млрд. долара, според в. "Саут Чайна морнинг пост". 

При откриването на търговията акциите на Xiaomi се котираха за 2,11 д. спрямо цената от 2,17 д. при ППП. В ранната търговия котировките се понижиха с около 4 процента, но се възстановиха в обедната сесия. 

Xiaomi, която бе сред пионерите в сегмента на нискобюджетните смартфони, обяви планове да стане марка за оборудване и хардуер наред с Apple. Осемгодишната компания все още не е представила подробности как ще работи бизнес моделът й извън Китай. 

При тържественото откриване на борсовата търговия днес президентът на Xiaomi Цзюн Лей призна, че моментът на ППП не е оптимален предвид конфликта между Китай и САЩ, но изрази решимост и увереност в бъдещето на компанията.