Промените в закона за защита от шума, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, минаха днес на първо четене в парламента с почти пълно мнозинство. Но не така безпроблемно се очертава второто четене. Очаква се коалиционният партньор на Симеонов ГЕРБ да бламира част от текстовете като основната идея е в обсега на новите рестрикции да не попадат курортите.

Какво иска Симеонов

Симеонов разписа чисто нов цял параграф, регулиращ тишината по часове и местонахождение. 

- Забранява се работа и зареждане на обекти за производство, съхраняване и търговия, разположени в жилищни сгради и сгради със смесено предназначение, за времето между 23,00 и 8,00 ч.

- Забранява се озвучаването на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение за времето между 14,00 и 16,00 ч. и между 23,00 и 8,00 ч. (излючение има за летища, авто и жп гари и пристанища)

- Забранява се озвучаването на открити площи от пътни транспортни средства, с изключение на моторни превозни средства със специален режим на движение.

- Забранява се озвучаването на открити площи да се извършва с озвучителни средства без монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че да не се допуска ниво на шум в открити площи над граничните стойности, определени с наредбата.

Това значи, че "тихите" часове в денонощието се увеличават по закон - досега не бе допустимо създаване на шум в околната среда от 22 ч до 6 ч. Сега това време ще е от 23 ч до 8 ч - тоест един "тих" час повече нощем. "Обедната" двучасова почивка от шум бива регламентирана във всички дни от седмицата. 

Последната описана забрана, пише в проекта, може да не важи при "провеждане на обществени мероприятия на открито". Такива са например концерти, спортни мероприятия, прожекции, официални празници и прочие. За тях обаче също се създава нов ред - с друга наредба на Министерския съвет. Тя ще регулира "изискванията за осигуряване на нормална акустична обстановка в жилищни и обществени сгради и в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони и територии и зони със смесено предназначение." Ще бъдат записани и специални изисквания за използване на озвучителни средства.

Невъзможната тишина

Така разписаните нови правила не правят разграничение между град, село, национален курорт от типа на "Слънчев бряг" откъдето тръгна и вицепремиерската инициатива да налага пълна тишина във вечерните часове. Това бе и в основата на аргументите на депутатите "против". Да защити проекта си днес в парламента дойде самият Симеонов. Въпреки че само народните избраници от ДПС гласуваха срещу закона, съображения в тази посока имаха всички парламентарни групи, в т.ч. ГЕРБ. Другият мотив "против" бе орязването на правомощията на местната власт сама да взима решения с общински наредби, допълващи закона.

"Нека си кажем нещата такива, каквито са. Безспортно законопроектът е транспониране на директива, нещо, което държавите членки са заявили, че са приключили с транспонирането и през 2004 г. Но остава открит въпросът кой и как ще контролира шума в националниоте ни курорти", попита Валентина Найденова (БСП).

От ГЕРБ, в лицето на председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова пък призоваха да се прави разлика между курорт, който хората са избрали, за да се забавляват и по-малките населени места. И дадоха заявка, че ще има изменения между първо и второ четене. 

Това не би трябвало да е изненада за Симеонов. Малко след като той анонсира законодателната си инициатива, министърът на туризма Николина Ангелкова внесе своя закон за туризма. И в него, по стар обичай, в преходните и заключителни разпоредби, бе записано, че нормите на закона за шума няма да важат за националните курорти. Тъй като законът на Ангелкова се очаква да бъде приет след този на Симеонов, на практика с него ще се обезсилят усилията на вицепремиера да въдвори тишина в "любимия" му "Слънчев бряг" и не само.

Предложенията на Ангелкова срещнаха подкрепата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Той обяви, че "трябва да се намери баланс и консенсус, който да гарантира спокойствието, но също така да дадем възможност и на тези, които са по-млади, да могат действително да си отпочиват по начин, по който те възприемат почивките". Според Цветанов в закона трябва да бъдат разписани текстове, даващи правомощия на местните власти заедно с туристическия бранш да решат какъв режим за защита от шума да наложат.

Забранявате сватбите

Най-отявлените критици днес в зала бяха от ДПС.

"Пак централизираме властта в република България. Във всички общини има наредби, отнасящи се до шума и децибелите. Те си познават най-добре общините - те знаят къде има най-много жалби и преценяват на място. Тук не говорим само за дискотеки, а и за обществени мероприятия като сватби. Ние тук от София ще наблюдаваме как по места се реализират определени жалби. Какво правим ако заведенията се намират на отдалечено място от населените места? Искате да контролирате бизнеса!", посочи Танер Али (ДПС).

А Валери Симеонов възрази:

"Не мога да приема определения, че се цели някакво централизиране на процеса на контрол. Нито, че от София някой иска да управлява целия бизнес. Става въпрос за контрол, който досега не е бил упражняван. Каква специфика се търси в общините - с какво са различни хората от малкото населено място и от големия град. Защо и в селата трябва да има такива ограничения - ми защото и там живее български гражданин, който става и отива на работа."

 

Внушихте, че едва ли не няма да могат да се правят сватби - могат, как не. Има параграф, касаещ обществените мероприятия.  Да си подадат документите към местната администрация и няма никакъв проблем в това. Националните курорти са курорти, в които почиват хора. Акцентувам на думата "почиват". затова не мисля, че трябва да са поставени в друг режим."

Бившият кмет на Пловдив, сега депутат от Обединени патриоти Славчо Атанасов пък добави още аргументи в подкрепа на проекта - зависимостта на местната власт от местните бизнес лобита.

"Осем години съм бил кмет и винаги съм защитавал местната власт. Но има 265 общини и затова вярвам, че не всичко трябва да се решава на местно ниво и трябва да има сътрудничество с централната влаяст. Доста често собствениците на тези заведения имат голямо влияние по места, имат сериозни лобита. Голяма част от кметовете си правят сметката, че идват избори и не искат да влизат в конфликт с тези хора. В края на краищата затова сме парламент и имаме и правителство - когато има значими проблеми, редно е по този начин да помогнем точно на тези кметове", посочи Атанасов.

Али обаче отново акценира върху ефекта, който би оказал един такъв закон върху туризма.

"Ние в момента с този закон ще убием туризма, това е ясно. Защото в тези открити заведения, които са по морето... цялата тая работа е заради тях. Всичко се прави в тази насока. Убеден съм, че повечето от тях са отдалечени от жилищните квартали. Туристите идват в тези курорти именно заради това, че има такива заведения и такива дискотреки. Ако не искам да ми е шумно, ще отида в друг курорт. Какво искаме? - Да вкараме клиентите в закрити заведения ли? Сигурно има и такова лоби".

 

"Начинът, по който тръгна да се прокарва този закон имаше вид на саморазправа с определен тип бизнеси по морето. Не знам колко чисти са ви подбудите", продължиха атаките срещу текста

В крайна сметка той бе приет със 127 гласа "за". Всички от ГЕРБ го подкрепиха, както и 25 депутати на БСП, но и 10 се въздържаха. 17-те гласували от Движението бяха "против". Даниела Дарикова обаче предложи срокът за изменения в закона да бъде удължен между двете четения с максималния срок - четири седмици, което се прави само, когато се очакват куп нови допълнения. И предложението й бе прието.