12 души от руското разузнаване са с обвинения за пробив на компютърните мрежи на демократите и тяхната кандидат-президентка Хилъри Клинтън, съобщи Ройтерс.

Специалният прокурор Робърт Мълър е повдигнал обвиненията три дни преди срещата между американския президент Тръмп и руският му колега Владимир Путин в Хелзинки.

До момент това е най-детайлното обвинение от страна на САЩ по повод руската намеса в изборите, които вкараха Тръмп в Белия дом. Русия отрича подобна намеса.

Тръмп е бил информиран по-рано тази седмица за обвиненията. 12-те агенти на ГРУ са проникнали в компютрите на демократите "в своя официален капацитет", съобщават от министерство на правосъдието.

След това публикували имейлите от кампанията на Клинтън, които предизвикаха скандал по време на кампанията.

Мълър разследва и дали кампанията на Тръмп е работила съвместно с руснаците, както и дали самият президент се е опитал да възпре разследването. Специалният прокурор готви и обвинения срещу няколко бивши кампанийни съветници на президента като Майкъл Флин и Пол Манафорт.

През февруари Мълър повдигна обвинения срещу 13 руснаци и 3 руски компании за намеса в изборите, според която те са използвали анонимни интернет акаунти с пропагандна цел, пътували са до САЩ с цел шпионаж и са организирали политически митинги, преструвайки се за американци.