Дори още да не е ясно кои точно теми ще обсъждат в Хелзинки президентът на САЩ Доналд Тръмп и стопанинът на Кремъл Владимир Путин, в крайна сметка срещата може да се възприеме като средство за натиск върху европейците. Тезата е на известния руски професор Алексей Малашенко, изложена в интервю за берлинския в. “Тагесцайтунг”. Проф. Малашенко (67 г.) преподава в московския Институт за международни отношения. Той е и член на научния съвет на центъра “Карнеги” в руската столица.

Предлагаме ви интервюто на кореспондента на в. “Тагесцайтунг” в Москва Клаус-Хелге Донат с проф. Малашенко.

Господин Малашенко, как реагира Кремъл на новия външнополитически стил на Доналд Тръмп?

Това вече не е онази геополитика, с която сме свикнали. За Тръмп това е по-скоро външополитическа рутинност. Среща се ту с Ким, ту с Путин. Президентът на САЩ винаги олицетворява две неща – бизнесмен и политик. Минава през пазара и гледа какво предлагат руснаците, корейците и европейците. Тръмп работи изключително в своя полза.

Путин разбира ли подобна по-мека форма на срещата на върха?

За Путин е трудно да го възприеме. За него една среща на върха е голямо историческо събитие.  И руската пропаганда по телевизията е настроена на тази вълна.

От вътрешнополитическа гледна точка Русия представя инициативата на Тръмп за среща на върха с Путин като слабост на Вашингтон.

Пред родната публика Путин иска да се представи като лидер на световна сила. Сега обаче Русия се колебае.

Да наклони ли везните към САЩ или по-добре да се обърне с лице към Европа? Това показва, че Кремъл не преследва геополитическа концепция.

За какво ще разговарят Путин и Тръмп?

На първо място за Сирия и Близкия изток. За Путин е добре дошло отново да засегне темата за битката срещу терора. Тръмп би могъл да даде да се разбере, че нито има нещо против руското присъствие в Сирия, нито че в момента настоява за края на Башар Асад. В Сирия той не съзира жизнени американски интереси. Позицията му е ясна: с тази тема да се занимава Русия. Ако обаче САЩ се изтеглят, това ще е заплаха за Москва още повече да затъне в блатото. Това е опасно, тъй като отношенията с Турция и Иран не са безпроблемни. Да прибавим и утежняващото обстоятелство, че напоследък Москва работи в тясно сътрудничество с Израел. Като цяло положението е непредвидимо.

Но Тръмп залага на лоста Москва по отношение на Техеран.

Според мен възможностите за влияние на Москва са малки. Религиозните фактори в Иран не вярват на Русия като на наследничка на Съветския съюз. Провалиха се и всички опити за по-тесни икономически отношения. Иран по-скоро се ориентира към Европа.

За Путин ядреното разоръжаване е важно. Той иска да върне американците на масата за преговори.

Ако в Хелзинки се засегне темата за въоръжаване, то ще е предимно за неразпространение на ядрените оръжия. Тръмп постигна нещо със Северна Корея. В тази връзка и темата за ядрената програма на Иран отново ще е тема. Ядреното разоръжаване обаче няма да е тема. Това е възможно да стане само при участието на военни, но нито Тръмп, нито Путин ги искат на масата за преговори.

Каква роля играе спорът между Тръмп и членките на НАТО? Залага ли Москва на отслабване на западния отбранителен съюз?

Ако всичко между двамата президенти протече гладко, в крайна сметка срещата ще има още по-голямо въздействие върху европейците. Така да се каже като средство за натиск.

Обръщайки се към европейците, Москва би могла да заяви: “Вие говорите за руска агресия, Тръмп има друга гледна точка.”

Какво мислите за икономическите санкции?

Путин няма да моли за тяхното разхлабване, дори санкциите да създават икономически проблеми. Същевременно те укрепват властта му. Широки кръгове на обществото са убедени: «Преживяхме Втората световна война, ще устоим и на санкциите.»

Доколко Путин е готов за компромиси?

Вътрешнополитически той винаги е победителят. Според него всеки компромис е знак за слабост. Как обаче би могъл да обясни на привържениците си компромис по отношение на САЩ?

Този начин на мислене блокира и пробив в Източна Украйна. Кремъл с удоволствие би се отървал  от проблема Донбас, но не иска да се позори.

Значи от срещата Путин-Тръмп не биха могли да се очакват кардинални резултати?

Срещата ще приключи с реми. Въпреки това Кремъл ще я представи като победа.