Италианският вицепремиер и министър на вътрешните работи Матео Салвини, който е и лидер на крайнодясната партия "Лига", заяви днес в Москва, че иска наложените на Русия санкции да бъдат отменени до края на годината и че не изключва нито една опция за убеждаване на другите европейски страни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Салвини, който е на посещение в руската столица, заяви че иска "да убеди възпитано и с помощта на цифри" европейските си партньори да прекратят икономическите санкции, които са в сила от анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Той не каза, че ще наложи вето на евентуално удължаване на европейските санкции, но увери, че "не изключва нито една опция" за постигане целите си.

"Италия е европейската страна, пострадала най-много от санкциите срещу Русия", подчерта той и допълни, че иска да се открият нови възможности за икономическо сътрудничество между малките и средните предприятия в двете страни.

Новият италиански премиер Джузепе Конте даде вече да се разбере през юни, че страната му е склонна наложените на Русия икономически санкции да бъдат преразгледани.

От няколко месеца Италия се опитва да постигне в ЕС ако не пълно отменяне, то поне облекчаване на санкциите.

"Абсолютно законно е Русия да седи на масата на големите", заяви Салвини, имайки предвид завръщане на страната в групата на най-развитите индустриални държави - сега Г-7.

Той изрази задоволство от срещата между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп днес в Хелзинки.

Салвини вече посети Русия, преди да влезе в правителството, и нееднократно е изразявал симпатията си към страната и нейния президент.

В Москва той гледа финалния мач от Световното първенство по футбол вчера, а днес се срещна с представители на руския Федерален съвет за сигурност. С тях той говори за възможностите за сътрудничество в "борбата срещу ислямския тероризъм" и "незаконната имиграция" - две от най-важните теми за новото италианско правителство.

Единственото решение за мигрантската криза в Европа е връщането на всички спасени в Средиземно море мигранти в Либия, заяви Салвини, цитиран от ДПА, на пресконференция в руската столица, предавана на живо в профила му във Фейсбук. Целта е да се променят правилата и либийските пристанища да станат сигурни, добави той.

Би трябвало да ги спасяваме, да им оказваме помощ и грижа, да ги нахраним и да ги връщаме там, откъдето идват. Малко по малко Европейският съюз трябва да се самоубеди, че това е единственото решение за излизане от тунела, добави той.

Салвини каза, че мигрантите би трябвало да могат да подават молба за убежище в Европа от Африка и само тези, които отговарят на условията, да бъдат допуснати в ЕС.

Салвини съобщи също, че италианският премиер ще посети Русия и ще се срещне с президента Путин през втората половина на октомври.