Руската гражданка Мария Бутина е арестувана във Вашингтон и обвинена в опит да повлияе на американски граждани в полза на Русия, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Обвинението срещу Бутина. Снимка БТА

29-годишната Мария Бутина работела по инструкции от високопоставен служител в руското правителство, на когото са наложени санкции от американското Министерство на финансите, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ. Това е бизнесменът Александър Торшин, твърди Би Би Си.

Бутина е арестувана вчера и ще остане в ареста до сряда, когато трябва да се яви пред съда. Бутина е родом от Сибир и е влязла в САЩ със студентска виза. Обвинена е, че е развивала отношения с американци и е действала по нареждания на чуждо правителство да се внедрява в организации с влияние в американската политика, за да работи в изгода на интересите на Руската федерация.

Според обвинителния акт една от тези организации е Националната асоциация на притежателите на огнестрелни оръжия, която отстоява правото на носене на оръжие. Още преди да пристигне в САЩ, тя е основала група, защитаваща правото на носене на оръжие, информира Би Би Си.

Мария Бутина. Снимка Фейсбук

Арестът става само няколко часа след срещата на Тръмп с Путин в Хелзинки. На пресконференцията американският президент обяви, че вярва на Путин, че Кремъл не се е намесвал в президентските избори през 2016 г. По този начин той загърби разследването и изводите на разузнавателните служби в САЩ за вмешателство на Москва във вота. 

Новината за аруставането на Мария в САЩ изненадала нейните роднини в Санкт Петербург, съобщава ТАСС.

"Абсолютно неочаквано е. Разбрахме от медиите. Нямаме връзка с нея", разказва сестрата Марина.

Семейството се въздържа от всякакви коментари, за да не навреди на Мария.

Дисертацията на Бутина в Алтайския държавен университет е била на тема "Проблемите на политическите движения", съобщава научната й ръководителка Ярослава Шишкова. Двете си писали често, но се чули по телефона за последен път през миналото лято.

Според Шишкова вероятно грешно са изтълкувани действията на Мария и се е стигнало до подозиране в шпионаж. Тя характеризира Бутина с три думи: умна, целенасочена и активна.