В опит да се защити от вълната от критики заради публичните си изяви по време на срещата с Владимир Путинq президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че се е изразил погрешно на съвместна пресконференция в Хелзинки, предадоха Ройтерс и АП, цитирани от БТА. 

Вчера държавният глава на САЩ каза, че не вижда защо Русия би се намесвала в изборите в САЩ през 2016 г. Днес обаче пред репортери в Белия дом, той заяви, че е имал предвид обратното - че не вижда защо да не е била тя.

"Казах думите "би била" ('would) вместо "не би била" ('wouldn't)", каза Тръмп пред репортери в Белия дом повече от 24 часа след проявата му редом с Путин.

"Изречението трябваше да е: "Не виждам причина, поради която не би била Русия", допълни той.

На общата пресконференция с руския президент, републиканецът Тръмп бе запитан дали вярва на заключението на разузнавателните агенция на САЩ, че Русия се е намесила в изборите, за да му помогне да победи кандидатката на демократите Хилари Клинтън. Тръмп отговори, че не е убеден, че това е била Москва. "Не виждам никаква причина това да е така" (I don't see any reason why it would be). След това той добави: "Президентът Путин беше извънредно категоричен и силен в отричането си днес", припомня думите на Тръмп "Ройтерс".  

Пред репортерите в Белия дом днес президентът заяви, че напълно вярва и подкрепя разузнавателните служби на САЩ и приема техните заключения за руската намеса. После той отбеляза, че руските действия не са повлияли на резултатите от вота и се зарече, че неговата администрация ще работи усилено, за да осигури защитата на частичните избори за Конгрес през ноември т.г.