Ако американските власти искат да разпитат обвинените миналата седмица 12 руски граждани за хакването на сървърите на Демократите преди изборите през 2016 г., могат да заповядат в Русия. Това отбеляза между другото руският президент Владимир Путин на съвместната си пресконференция след срещата в Хелзинки с американския президент Доналд Тръмп.

В замяна обаче той поиска бизнесменът Уилям Браудър, топ клиентът на адвоката Сергей Магнитски, да бъде разпитан от руските власти. Инициаторът на приемането на "Закона Магнитски" беше единственият споменат поименно човек, когото Путин държи да бъде разпитан.

Ето какво каза руският президент:

"В такъв случай има друго условие. Подобни усилия трябва да са взаимни. Трябва да очакваме американците да направят същото нещо за нас - да разпитат държавни служители, включително такива от правоприлагащите органи и от разузнаването та САЩ, за които ние вярваме, че са свързани с незаконни действия на територията на Русия."

"Например може да бъде разпитан господин Браудър. Бизнес партньорите му спечелиха над 1.5 милиарда долара в Русия. Те никога не са плащали данъци, нито в Русия, нито в САЩ, а парите изченаха от страната. Те бяха пренесени в САЩ. Голяма част от тях, 400 милиона долара бяха дарени за кампанията на Хилъри Клинтън. Дарението само по себе си може да е законно, но начинът, по който са придобити парите, е незаконен."

Уилям "Бил" Браудър е най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до 2005 г., когато фондът му "Хермитидж кепитъл" е определен като "заплаха за националната сигурност".

През декември 2017 г. съдът в Москва осъди задочно Браудър, който е британски гражданин, на 9 години пребиваване в трудова колония. Той бе признат за виновен в умишлен фалит и укриване на данъци в размер на над 3 милиарда рубли (43 милиона евро).

Това не е първия път, когато името на Браудър изплува покрай разследването за руската намеса в американските президентски избори. Миналата година стана ясно, че за него са разговаряли синът на президента Доналд Тръмп-младши и руската адвокатка Наталия Веселницкая при тайната си среща по преме на предизборната кампания през 2016 г.

"През последните десет години се стараех да избегна възможността да бъда убит от режима на Путин. Достатъчно са труповете, свързани с желанието му да види мен мъртъв. Изненадващо този път до него стоеше Тръмп, който кимаше одобрително. Дори по-късно каза, че смята това за "невероятно предложение", пише Браудър в изявлението си, публикувано от сп. "Тайм". "Влязъл съм под кожата на Путин защото именно аз съм отговорен за приемането на "Закона Магнитски" в САШ през 2012 г."

Законът дава правомощия на американския президент да отнема визи и да блокира активи на територията на САЩ. Санкциониран може да бъде всеки, който е свързан с "извънсъдебни екзекуции, мъчения или други сериозни нарушения на международно признатите човешки права", както и държавни служители, "съпричастни към актове на корупция".

След като Браудър е обявен за персона нон грата в Русия, той изтегля капитала си от страната. През 2007 г. обаче той научава, че главният офис на фирмата му е бил обискиран и са иззети множество документи и всички печати.

Няколко месеца по-късно три от фирмите, притежавани от инвестиционния му фонд, са обвинени в укриване на данъци. Адвокатът Сергей Магнитски, който поема случая, открива, че документите, конфискувани от офиса на "Хермитидж кепитъл", са използвани, за да бъдат прехвърлени руските компании на Браудър на името на престъпник, обвинен в убийство. Изтеглени са обратно вече платени данъци на стойност 230 милиона долара.

Двамата съобщават на властите. Вместо да преследват виновниците, те обвиняват Браудър в данъчни измами и му забраняват да влиза в Русия.

Сергей Магнитски е хвърлен в затвора. От него се иска да оттегли показанията си. Адвокатът живее при нечовешки условия, но отказва да свидетелства. В резултат на жестокото отношение към него в затвора здравето му се влошава. Той умира на 16 ноември 2009 г. на 37-годишна възраст. Според докладите на съдебните лекари причината за смъртта му е остра сърдечна недостатъчност и токсичен шок, предизвикани от нелекуван панкреатит. Според разследване на независими експерти, проведено по-късно, адвокатът е пребит с гумени палки.

"Всъщност Путин получи част от тези 230 милиона долара и е ужасен от възможността "Законът Магнитски" да бъде приложен към офшонтото му богатство, което вероятно е едно от най-големите, трупани някога", продължава Браудър.

"Отмяната на "Закона Магнитски" се превърна в най-значимия външнополитически приоритет на Путин след 2012 г. Но усилията му не проработиха... Кампанията за справедливо правосъдие с името на Сергей Магнитски проведе разследване, което открива следите на 230-те милиона долара, заради които адвокатът беше убит. Много страни провеждат собствени разследвания. Десетки милиони долари са замразени в резултат. Това поставя в опасност парите не само на извършителите на конкретно това престъпление, а и на много други подобни. Това са хора, готови да убиват за парите си. А ако ги загубят, това ще ги съсипе."

"Най-голямата грешка, която Путин направи вчера с предложението си за размяната на 12-те руски агенти за мен, беше че се обърна към грешния държавен глава. Роден съм в САЩ, но съм британски гражданин", изтъква Браудър. "Ако наистина иска да ме получи на тепсия, той трябва да говори с Тереза Мей, която може и да не е толкова благосклонна към исканията му след като руски агенти разпространиха нервнопаралитичен газ насред британски град."