Европейският инвестиционен план, носещ името на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, се очаква да създаде 1,4 милиона работни места и да прибави 1,3% към БВП на ЕС до 2020 година. 

Това обявиха самият Юнкер и председателят на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер на пресконференция в Брюксел днес.

Досега планът е върнал инвестициите в ЕС на нивата отпреди кризата, като е създал 700 000 нови работни места и е увеличил БВП на ЕС с 0,5% , каза Юнкер.

Хойер каза, че досега планът е мобилизирал €335 милиарда инвестиции в сравнение с €315 милиарда, поставени за цел при приемането на плана през 2018 г.

Планът "Юнкер" мобилизира частни инвестиции в рискови проекти в европейските икономики, като ги гарантира със средства от европейския бюджет и вноски от държавите членки в специален фонд, наречен Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Първоначално планът беше тригодишен, до т.г., но междувременно държавите членки и Европейският парламент решиха да го продължат до 2020 година, като поставиха цел за привличане на инвестиции от €500 милиарда.