Бомбен атентат взе поне 28 жертви в западния пакистански град Куета. Мишена на нападението е бил полицейски автомобил, предаде Ройтерс като се позова на пакистанската полиция.

Нападението бе извършено от атентатор самоубиец в близост до охранявана от полицията избирателна секция за провеждащите се днес в Пакистан парламентарни избори. Терористичната организация "Ислямска държава" ("Даеш") пое отговорност за атаката.

Това са първите случаи на насилие в изборния ден в Пакистан. Преди гласуването над 170 човека, включително трима кандидати за парламента, бяха убити при самоубийствени атентати в югозападната провинция Белуджистан и Северозападната гранична провинция.

Терористичната групировка "Ислямска държава" и талибаните заплашваха с бомбени нападения изборния процес, определяйки демокрацията като система на "западните неверници", отбелязва ДПА.

70 места в парламента са запазени за жени и немюсюлмани.

Пакистанците гласуват днес, за да изберат трето поред гражданско правителство след управлението на военните. Над 12 000 кандидати се състезават за 272 места в националния парламент, както и за 577 места в четирите регионални парламента, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Според пакистанското законодателство в парламентите има запазени места за жени и представители на немюсюлманските малцинства, които представляват около 4% от над 220-милионното население на Пакистан.

Изборите ще преминат на фона на скандала около бившия премиер Наваз Шариф, който се завърна от Великобритания, след като бе обвинен в корупция в Пакистан точно когато искаше да върне на власт своята партия "Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз)". Амбиция да стане следващият министър-председател има бившият състезател по крикет Имран Хан.

Националното събрание в столицата Исламабад има 342 депутатски места, от които 272 са избираеми. Останалите 70 са запазени за жени и немюсюлмани (60 за жени и десет за немюсюлмани).

Бившият премиер Наваз Шариф се завърна от Великобритания, където замина след като бе обвинен в корупция.

Пенджаб, най-голямата провинция, е от ключово значение за съставянето на ново правителство. Тя държи 141 места в парламента, за които ще се състезават 1623 кандидати. За 35-те места, предвидени за жени, в тази провинция са регистрирани 73 кандидатури. Партията, която получи мнозинството от местата от Пенджаб, вероятно ще състави следващото правителство, отбелязва Асошиейтед прес.

Амбиция да стане следващият министър-председател има бившият състезател по крикет Имран Хан.

Трите основни партии - "Техрик и инсаф" (Движение за справедливост) на Имран Хан, бившата управляваща политическа сила "Пакистанска мюсюлманска лига (Наваз)" и Пакистанската народна партия на Билавал Зардари - са съсредоточили вниманието си върху Пенджаб. Хан, Зардари и ръководителят на Лигата Шахбаз Шариф водят кампания за повече от едно място в парламента (пакистанското законодателство позволява даден кандидат да се кандидатира за повече от едно място).

Гласуването на парламентарните избори започна в 8 ч. местно време и ще приключи в 18 ч., а избирателните секции са охранявани от стотици хиляди войници и полицаи.