По традиция кабинетът отпусна поредния транш за честване на годишнини, този път за отбелязване на 100-годишнината от края на Първата световна война и участието на България в нея. Сумата, отредена за мероприятия и ремонти на военни паметници е 360 000 лева.

Средствата се разпределят по бюджетите на Министерство на отбраната, Министерство на образованието и науката и Министерския съвет, като са предвидени трансфери към БАН, Военна академия "Г. С. Раковски", както и към общините, които ще извършват ремонт и изграждане на военни паметници, съобщи правителствената пресслужба.

Националният план за отбелязване на 100-годишнината включва конкретни мероприятия с финансов разчет. Основни акценти се поставят върху ремонта и възстановяването на военни паметници в България, ритуали за почитане паметта на загиналите в Първата световна война, както и мероприятия на военно-патриотичните съюзи и граждански организации. Предвижда се също провеждането на военно-исторически конференции, издаване на сборници и албуми, организирането на изложби.

През 2012 г. първият кабинет на Бойко Борисов отпусна 560 000 лева за възстановяване на паметници по повод 100-годишнината от Балканските войни. 

Голямото харчене - при Станишев

Нищо обаче не може да се сравни с отпуснатите близо 10 милиона лева при кабинета на тройната коалиция за честване на 100 години от Независимостта. 

Според план-сметката за разходите тогава за дейности на Министерския съвет бяха предвидени 6.3 милиона лева. Най-голямото перо беше за медии - медийното партньорство за отразяване на събитията и излъчването на рекламни материали през септември 2008-април 2009 г. струваше 2 млн. лева. За популяризирането на България и честванията на Независимостта чрез водещи световни медии бяха заделени още 2 млн. лева.