Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъди с руския си колега Владимир Путин офанзивата, която осъществява режимът в Дамаск в провинция Дераа с подкрепата на Москва. Това съобщи самият, цитиран от АФП.

Президентите на Турция и Русия се очаква да се срещнат утре в кулоарите на форума на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Република Южна Африка), който се провежда в Йоханесбург от днес до петък.

Ердоган, който ще присъства като председателстващ Организацията за ислямско сътрудничество, съобщи пред журналасти в Анкара, че двамата с Путин ще обсъдят темата за Сирия и по-специално "въпроса за Дераа, който е един от най-трудните въпроси".

Ердоган посочи, че ще постави за обсъждане и въпроса за Идлиб - провинция в Северозападна Сирия, контролирана от джихадистка коалиция. Тази провинция се намира до границата с Турция и Анкара се опасява, че евенутална операция на режима срещу този район може да предизвика нова миграционна вълна.

В Дераа и в Идлиб "всичко може да се случи във всеки един момент", заяви Ердоган.

От началото на сирийската криза през 2011 г. Турция подкрепя сирийските бунтовници, които искат да свалят президента Башар Асад, подкрепян от Русия и Иран.

Въпреки противоположните си позиции Анкара и Москва си сътрудничат тясно по сирийската тема от миналата година.

Русия, Иран и Турция са гаранти на процеса от Астана, който позволи намаляване на интензивността на стълкновенията на терена чрез създаване на "зони за деескалация" миналата година. 

Турското правителство обаче остро критикува предприемането миналия месец от сирийския режим с подкрепата на руската авиация на офанзива в провинция Дераа.

Турция бе силно засегната от сиирйската криза с пристигането на нейна територия на над три милиона бежанци.

Заплахата от изострящата се световна търговска война ще бъде водеща тема в дневния ред на страните от БРИКС.

Втвърдената позиция на американския президент Доналд Тръмп засили опасенията от повсеместна търговска война, след като той наложи мита на стоки от Китай на стойност десетки милиарди долари, като и мита върху вноса на стомана и алуминий от ЕС, Канада и Мексико.

Руският президент Владимир Путин, китайският президент Си Цзинпин и премиерът на Индия Нарендра Моди ще участват в тридневната годишна срещата.

По-рано този месец Китай обяви, че ще засили сътрудничеството с другите развиващи се страни и нововъзникващи пазарни икономики като държавите от БРИКС, за да се противопостави на "търговския протекционизъм".

Тръмп обяви, че е готов да наложи мита върху китайски внос на стойност 500 милиарда долара, оплаквайки се, че огромния търговски излишък на Китай със САЩ се дължи на нечестно манипулиране на курса на юана. Пекин отхвърля обвиненията, че манипулира валутния си курс, за да подкрепи износителите си.

Руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин посочи миналата седмица, че на срещата си в Йоханесбург лидерите на страните от групата БРИКС ще обърнат специално внимание на световната търговия в контекста на търговските войни.

Групата БРИКС, която обхваща над 40 процента от световното население и включва някои от най-големите нововъзникващи икономики, обаче има трудности в намирането на единен глас и според анализатори американската търговска политика може да даде на групата нов импулс.