Премиерът Бойко Борисов, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, както и шефът на парламентарната група на "Обединени патриоти" Волен Сидеров се събраха на спешна среща на управляващата коалиция. Поводът за срещата са скандалите, които се вихрят от няколко дни.

"Нямаме спорна тема, която да не можем да решим с необходимия компромис в интерес на обществото", заяви Борисов.

И допълни:

"Имаше някои неразбрания между парламентарните групи, главно по законопроекти. Мога да кажа, че по начина, по който се разбирахме да функционира коалицията, това ще бъде избегнато."

Борисов каза още, че вече има график за срещи между парламентарните групи и правителството. А мотивите за спорените зкаонопроекти били изяснени.

"Оттук нататък мисля, че няма да се налага да влизаме в такъв обяснителен режим", убеден е Борисов.

Според него коалицията е стабилна.

"Мога да успокоя колегите от опозицията, че коалицията е достатъчно стабилна и осъзната. Не заради властта, постовете и мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос. Параметрите, по които държавата работи в момента, финансови и икономически, БВП са най-добрите за всички времена на тази държава. Безработицата е рекордно ниска, инвестициите са в индустрията. Всички програми и еврофондове работят. Имахме изключително успешно европредседателство. От срещата 16+1 произлязоха доста европейски инициативи", каза още Борисов.

Сидеров също коментира ситуацията.

"Имахме сбирки 2 дни, които компенсираха досега невъзможността да се събираме поради обективни обстоятелства, имаше председателство и много интензивни пътувания. Сега в тези 2 дни изяснихме доста въпроси, които преди това бяха разрешавани по неправилен начин", обясни Сидеров.

И допълни:

"Когато нещо между нас не е разрешено, то излизаше през медиите. Това не е правилна тактика и политика, но всеки от нас е човек. Има нерви и начини на реакция. Разменените ни реплики през медиите не трябва да се разбират като нещо разрушително."

Сидеров също се обяви за пълен мандат, за да се свърши всичко, което е полезно за страната.

"Ако сега отидем на разтурване, към избори това означава хаос. Знаете от социологията, че повечето българи не искат избори. Действията на патриотичната коалиция оттук нататък не бива да предизвикват съмнение, че искаме прекратяване на мандата. Днес говорихме за разрешаване на различията с консенсус и разбирането, че трябва да изчистваме тезите и темите, по които работим, особено ако са законодателна дейност. Така че да не пораждат размяна на удари и прехвърчане на искри", каза още Волен Сидеров.

Каракачанов пък се обърна към БСП.

"Искам да успокоя колегите от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят през август. Пожелавам им приятна почивка", каза Каракачанов.

Случайно или не Симеонов, чиято реакция по т.нар. закон "Домсучиев" бе първоначалната причина за напрежението в коалицията, не взе думата.