Пакистанската крикет легенда Имран Хан се обяви се победител на парлаемнатрите избори в страната, предаде Ройтерс.

Все още няма официални резултати. Преброяването на бюледините се бави, а почти всички участници сипят обвинения във фалшифициране.

"Бог ми даде шанс да дойда на власт и да приложа идеологията, която започнах преди 22 години", заяви 65-годишният Имран Хан в излъчена по телевизия реч от дома си в столицата Исламабад.

Привържениците на хвърления в затвора бивш премиер Наваз Шариф обаче твърдят, че изборите са фалшифицирани, и ги нарекоха атака срещу демокрацията в страна, където дълго време е властвала военна диктатура.

Хан призова за взаимно изгодни връзки със САЩ и предложи маслинена клонка на стария враг Индия, като заяви, че двете страни трябва да разрешат отдавнашния си спор за Кашмир.

Известен като борец срещу корупцията, Имран Хан бързо спечели популярност, след като прекара дълги години в периферията на пакистанската политика. Акциите на борсите скочиха с 2 на сто на фона на очакванията, че бившият спортист ще може да състави стабилна коалиция.

И Пакистанската мюсюлманска лига-Наваз (ПМЛ-Н) на експремиера Шариф, и съперничещата й Пакистанска народна партия (ПНП) твърдят, че в много секции техните наблюдатели или са били изхвърлени по по време на преброяването, или не са получили официално уведомление за резултатити, като вместо това са им дали написани на ръка бележки, чиято автентичност не може да бъде потвърдена.

"Това е очевидна фалшификация. Начинът, по който мандатът на народа бе нагло потъпкан, е недопустим", заяви на пресконференция Шехбаз Шариф - председател на ПМЛ-Н и брат на Наваз Шариф.

Имран Хан предложи разследване на всички твърдения за фалшификации и заяви, че иска да обедини страната под свое ръководство.

Пакистан е заплашен от сериозна икономическа криза, която вероятно ще наложи спасителен пакет от Международния валутен фонд (МВФ). Партията "Техрик-е-Инсаф" (ПТИ) на Имран Хан обаче не изключва да искат помощ от Китай, който е най-близкият съюзник на страната.

Според Избирателната комисия преброяването на бюлетините било забавено поради технически проблеми в електронната система и сега броенето се ивършва ръчно. Резултатите се очакват в полунощ българско време.

След преброяването на 48 на сто от гласовете ПТИ бе обявена за временен водач.

Макар че Имран Хан едва ли ще спечели албсолютно мнозинство, той не би трябвало да има проблем да намери коалиционни партньори сред по-малките партии и независимите депутати.