Опитът на лидера на "Атака" Волен Сидеров да притисне с въпрос в парламентарния контрол вицепремиера Валери Симеонов, с когото в последните седмици е в напрегнати отношения, не се получи. Сидеров зададе на Симеонов въпрос, посветен на концесионния договор на държавата с "Дънди прешъс металс" за добив на злато и други метали. И поиска вицепремиерът, който отговаря за концесиите, да обяви параметрите по договора и плащанията, постъпили в държавата.

Последва отговор на Симеонов. Със спокоен тон той започна да чете предоставения му от експертите писмен материал. От него стана ясно, че концесиите за поземлени богатства се дават от държавата по специалния закон за тези богатства, а не по закона за концесиите. Симеонов подробно цитира нормативните актове, решенията на Министеркия съвет и заповедите на премиера, от които става ясно, че концесиите за поземлени богатства са в ресора на министъра на енергетиката. А наблюдението над министерството на енергетиката е в ресора на вицепремиера Томислав Дончев. 

"Нямам правомощия да отговоря на този въпрос", обърна се към коалиционния си партньор Сидеров Валери Симеонов.

Лидерът на "Атака", закономерно, не остана доволен от отговора, който нарече "бягство от отговор". Формалното разпределение на ресорите в Министерския съвет не било важно - ако Симеонов още работи за обществения интерес - щял да предостави договора в парламента - нещо, което Сидеров чакал от 18 години. И продължи да настоява Симеонов като вицепремиер да направи проверка на всички 565 концесии за добив на поземлени богатства... въпреки че не отговаря за тези концесии.

Лидерът на "Атака" обяви, че имал данни, че концесията за злато не се изпълнява от "съмнителната" чужда фирма, на която е дадена и трябвало договорът да бъде развален едностранно от държавата. "Поради липса на време" Сидеров не каза с какви данни разполага по темата. И се позаяде със Симеонов, макар и със спокоен тон, че работата му не е в това да прави проверки в заведенията по морето. 

"Не мога да влизам в ресорите на колегата Томислав Дончев. Но мога да поема ангажимент да поискам чрез него документите и данните, които Ви интересуват", отвърна Симеонов.

И се защити, че проверките на шум по морето не се правят от него, а от институциите, които отговарят за спазване на закона и наредбите за шума на открито. Като вицепремиер Симеонов само подкрепял контролните органи: "Не съм нито водача, нито фюрера на тези проверки", заключи той.