В убийството на тримата руски журналисти в Централноафриканската република (ЦАР) са участвали най-малко 10 души, които говорили на арабски език.

Това заяви пред АП Марслен Йойо, представител на ръководството на провинция Сибю.

Документалистът Александър Растрогуев, военният кореспондент Орхан Джемал и операторът Кирил Радченко бяха убити в района, където пристигнали на 30 юли. За гибелта им стана известно вчера.

"Отвлекли са ги десетина души с тюрбани, които говорели само на арабски", каза Йойо.

Тримата били убити на място, а шофьорът им успял да избяга и да съобщи на властите за случилото се.

Журналистите напуснали Сибю в 19 часа вечерта местно време в понеделник. От местните сили за сигурност ги посъветвали да не пътуват по това време, тъй като вече било тъмно. Руснаците обаче не послушали съвета.

По-рано кметът на града Анри Депеле сподели пред Ройтерс, че журналистите били нападнати от засада, а цел на атаката можело да бъде грабеж. Още повече че те носели скъпоструваща техника.

Повечето експерти обаче не са съгласни с версията за обир. Те изтъкват, че районът, където е станало нападението, е смятан за относително спокоен в сравнение с повечето места в ЦАР. Това изтъква пред РИА Новости Люис Мадж от "Хюман райтс уоч".

По думите му случаят е твърде странен. Убийството е извършено в район, където въоръжените групировки не са много активни. Самите правозащитници често минават по този път, но предприемат там минимални мерки за сигурност.

Местните власти смятат, че руснаците може да са убити от бойци на мюсюлманското бунтовническо движение "Селека", съобщи ТАСС.

Потвърдено бе, че Александър Расторгуев, Орхан Джемал и Кирил Радченко снимали репортаж за наемниците от руската Частна военна компания (ЧВК) на Вагнер. Те работили за Центъра за управление на разследванията (ЦУР). Той се оглавява от бившия олигарх Михаил Ходорковски - заклет врат на Путин, прекарал 10 години в лагер, а сега живеещ в изгнание.

Лично Ходорковски потвърди в специално изявление, че целта на командировката на тримата журналисти бил репортаж за ЧВК на Вагнер.

"Те бяха смели хора, които бяха готови не просто да съберат документален материал, но искаха да го "почувстват" в ръцете си. До последно се надявах, че те са били пленени и че могат да бъдат спасени. Вечна им памет. Най-дълбоки съболезновения на техните близки. Ще направя всичко, за да бъдат идентифицирани виновните", се казва в изявлението.

ЧВК на Вагнер - що е то?

ЧВК на Вагнер е основана от бившия подполковник от руската армия Дмитрий Уткин. Той взел за прякор фамилията на знаменития германски композитор.

Още преди две години стана ясно, че наемници от това формирование воюват в Сирия, без обаче да са част от редовната руска войска там.

Най-големият скандал избухна през тази година. Неуточнен и до днес брой бойци от ЧВК на Вагнер бяха убити на 7 февруари в сирийската провинция Дейр аз Зур при въздушна атака на американските сили. Според Блумбърг са загинали 200 души, а някои източници в Русия съобщават за 600 жертви.

Руските наемници се опитали да завземат газово находище в района. То било контролирано от кюрдите, които са подкрепяни от САЩ. И именно по тази причина американците са се притекли на помощ.

Кремъл досега официално не е признал за наличието на руски наемници в Сирия. По-късно властите в Москва допуснаха да е имало убити руснаци, но отхвърлиха те да са свързани с руската армия.

На 12 април - само два месеца след битката в Дейр аз Зур, мистериозно загина журналистът Максим Бородин от Руската информационна агенция (РИА) "Новий ден". Той падна от прозореца на жилището си на петия етаж в Екатеринбург.

Бородин бе един от журналистите, които разказаха подробности за гибелта на бойците от ЧВК на Вагнер в Сирия.