Полиция атакува сградата на главната опозициона партия в столицата на Зимбабве Хараре, арестува 16 активисти, докато армията опразни улиците на града след ден на протести заради спорни президентски избори, предаде Ройтерс.

Полицаите са търсели "подривни материали", съобщи агенцията, позовавайки се на адвокат на Движението за демократична промяна (ДДП).

Полицейски кордон препречва улицата към щаба на главната опозиционна партия, Движение за демократична промяна.

Трима души загинаха вчера, след като Нелсън Чамиса, лидер на ДДП, обвини управляващия Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ) във фалшифициране на резултатите от вота миналия понеделник. Вчера стана ясно, че ЗАНУ-ПФ е спечелил убедително мнозинство в парламента. Предстои да се обявят и резултатите от едновременното гласуване за президент.

Опозиционен протест в подкрепа на претендента Нелсън Чамиса, лидер на Движението за демократична промяна.

За наблюдателите намесата на силите за сигурност помрачава еуфорията от първите свободни избори след 38-годишната диктатура на Роберт Мугабе. Тя показва, че страната остава в ръцете на военните, които го свалиха с безкръвен преврат миналия ноември. Великобритания предупреди правителството да се въздържа от репресивни мерки.

“Разполагането на войски показва неудобната истина, че осем месеца след като Мугабе беше свален, армията остава господстващата политическа сила", казва пред Ройтерс Пиер Пигу, специалист по Зимбабве в мозъчния тръст "Международна кризисна група".

Изборите противопоставят 75-годишния сегашен президент Емерсон Мнангагва, бивш шеф на специалните служби, по прякор Крокодила, на 40-годишния Чамиса. Последният обвини избирателната комисия, че бави обявяването на резултата, за да го фалшифицира. Той обаче не приведе никакви доказателства.

В парламентарните избори ЗАНУ-ПФ победи със силната подкрепа, която получи в селските райони, докато опозицията имаше мнозинство в градовете. 

Днешната власт в Хараре очаква вотът да я легитимира международно и да отблокира международната финансова помощ, от която тя се нуждае, за да възстанови икономиката на страната, отбелязва Ройтерс.