Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа може да се превърне в офис сграда с магазини. Това е салонът, който днес се намира "Модерен театър", а в миналото сред столичани е известен и като кино "Цанко Церковски" - каквото е било името по времето на социализма. Красивата и историческа сграда се намира в сърцето на стара София - на бул. "Мария Луиза".

За ситуацията с киното алармира пред бТВ режисьорът и бивш директор на Националния филмов център Георги Чолаков. Поводът - зачестилите в последните години "инциденти" със сгради - паметници на културата, които биват поразени я от пожар, я от умишлено събаряне, понякога дори с разрешение от отговорните институции (както се случи преди поведе от две години с част от тютюневите складове в Пловдив - останалите пострадаха от пожар по-късно - б.р.).

Сградата на салон "Цанко Церковски" не фигурира в списъка на културните паметници от национално значение на Министерството на културата, въпреки че е построена в налачото на 20 век - 1908 г. Но поне е списъка с архитектурно-строително художествените паметници на културата с местно значение за София, показа справка на Клуб Z в регистрите. 

Именно това е дългогодишната битка на Чолаков - имотът да отиде в "големия" списък, защото ако това стане - частният собственик няма да може за "затрие" киното като такова. Каквито намерения има - както твърди Чолаков пред телевизията, позовавайки се на данни от министерството. 

Кой е собственикът?

Киното не работи от много години. Имотът в центъра на София става частен през 2001 г. След серия продажби и препродажби в момента сградата е капиталът, вписан в Търговския регистър по партидата на фирмата "Кохав Дивелъпмънт" ЕООД, показа справка на Клуб Z. Компанията е създадена през 2014 г. Целият й капитал е именно столичният паметник на културата, оценен на 3 297 900 лв. От данните става ясно, че общата му застроена площ е над 3400 кв. м.   

Едноличен собственик на спомената компания е друга фирма - "Кена груп" ООД. Нейният капитал е 100 лв., регистрирана е в края на 2014 г. и собственост на същите лица като "Кохав Дивелъпмънт" ЕООД. Това са грузинският гражданин Кетеван Коблианидзе и българският гражданин Давид Михайлович Коблианидзе. Двете фирми са с един и същи адрес, а втората купува първата в началото на 2015-а.

Последната преподажба на сградата, която се намира в сайтовете за недвижими имоти, е на стойност 1,5 млн. евро, като първоначално обявената цена е била 2,3 млн. евро. Справката е от сайта bulgarianproperties.bg.

Според Чолаков и по данни на министерството собствениците на сградата работят по проект, с който най-старото кино в България да се превърне в... търговски център с магизини и офиси. Статутът на сградата като паметник от местно значение задължава притежателите й да запазят външния й облик, но не и предназначението, обяснява той. 

Чолаков изрази надежда пред бТВ, че процедурата по превръщане на киното в национален паметник няма да се проточи до подпалването на сградата, както вече на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. Последният случай - пожар изпепели историческите Царски конюшни в столицата. По думите на режисьора през 2014 г. собственикът просто забранил на експерти да разгледат сградата и така процедурата забуксувала.

"Може би Министерство на културата наистина чака да се подпали тази сграда и да бъде унищожена", коментира той.

Историята на киното - само с 10 г. по-младо от най-старото в света

Салонът "Модерен театър" е построен през 1908 г. и това го прави не само най-старият в България, но и един от най-старите в Европа. Киното "Еден" във Франция, смятано за най-старото в света (което през 2013 г. беше основно реставрирано и отново отвори врати за зрители - б.р.), излъчва първата си прожекция само 10 години преди софийският салон да отвори врати - пред 1899 г. Първото му име е "Модерен театър", както е сега. Сградата е проектирана и построена специално за кино, а създателят му е Карло Вакаро, богат италианец, тютюнев магнат, който заживява в България през 1901 г. Архитект на сградата е Димитър Начев. По времето на комунизма сградата, разбира се, е национализирана.

Салонът продуцира първите български документални и игрални филми като „Българан е галант” - първият български филм. В киното се полага основата и на кинообразованието у нас, помещавало се е и първото звукозаписно студио, където са се създавали записите на Аспарух Лешников. В началото на 20 век "Модерен театър" става представител на френската компания "Пате фрер" за България и Македония. Представител е на редица компании за техническо оборудване и филми от Европа и САЩ.

Кино "Модерен театър" затваря врати през 2003 г. Оттогава по фасадата му се мърдят табели, че е в ремонт...