Турция е върнала в България седем души, които са заловени в хотел в стаята на издирвания с червена бюлетина  Димитър Желязков-Очите, предаде Българското национално радио.

По информация на програма "Хоризонт", сред задържаните са общинският съветник в Бургас Бенчо Бенчев, бившият депутат от ДПС Несрин Узун, и още петима. Самият Желязков остава в ареста в Истанбул, като предстоят процедури за екстрадицията му у нас, съобщи БНР.

Предаването е извършено по административна процедура от турските власти на граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. 

Седмината имат мярка 24 часа „задържане под стража“. Тепърва ще се изяснява присъствието им в турския хотел и дали са съпричастни към извършването на престъпления.

По екстрадирането на Желязков трябва да се произнесе турски съд и не е ясно кога ще стане това.

Арестите са извършени в хотел на площад Таксим в Истанбул, съобщи Българската национална телевизия.

Турските власти са експулсирали седмината, тъй като са ги преценили за опасни за националната сигурност, защото придружават лице обявено за международно издирване, предаде БНТ.

Всички те са били задържани за 24 часа, а материалите от разпитите им ще бъда предадени на Специализираната прокуратура.

У нас специализираният наказателен съд (СНС) остави в ареста с постоянна мярка "задържане под стража” петима заподозрени от групата на Митьо Очите, задържани в четвъртък.

Венцислав Христов, Йордан Въчев, Иван Найденов, Радослав Николов и Иван Пишиев са обвинени за участие в организирана група за палежи, рекет, побои, изнудване и наркотици, като за техен лидер е сочен Желязков.

Следващото съдебно заседание ще е на 9-ти август.