Съдия Пламен Евгениев закри делото по мерките за неотклонение на петимата, задържани от бандата на Димитър Желязков - Митьо Очите. След гледането на закрити врати стана ясно, че петимата остават в ареста.

Разследването е събрало 34 тома доказателства. А заради тежестта на делото към двамата прокурори ще се присъединят и други техни колеги.

Адвокатите на обвинените отправиха първи искането за закрито заседание с мотива, че ако делото се гледа публично, ще бъдат разгласени интимни тайни от живота им. Двама обвинители от спецпрокуратура се съгласиха и съдия Евгениев отпрати всички присъстващи от съдебната зала.

Пред специализирания съд застанаха петима, повечето от тях криминално проявени, сочени за лейтенанти на Димитър Желязков-Митьо Очите: Йордан Въчев-Ларша, Радослав Николов-Рачо, Венцислав Христов-Лавацата, Иван Пишиев и Иван Найденов.

Освен тях с обвинения за участие в организирана престъпна група са още трима мъже, включително Желязков, който бе задържан в Турция и предстои екстрадицията му, и общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който все още се издирва. Издадена е европейска заповед за арест за издирване на другия участник в групата - Калоян Колев.

Пейко Янков е син на убития през 2007 г. председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, един от най-големите хотелиери по онова време по Черноморието. Убийството така и остана неразкрито.

Според обвинението бандата на Митьо Очите, която се състои от общо 9 души, рекетирала печеливши бизнеси по Южното Черноморие. Всеки собственик на погребална агенция, такси или вендинг автомат трябвало да отчита такса "спокойствие" на групата - иначе следвали побоища и палежи.

Бургаският сайт "Флагман" съобщи, че зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев се е намирал в хотела в Истанбул, където снощи е бил арестуван Димитър Желязков. Той не е арестуван, заявили от спецпрокуратурата на въпрос на Флагман.бг кое е второто издирвано лице, освен общинския съветник от Несебър.

В Бургас не е тайна, че Бенчев държи основния пакет от акциите в Аркус – Сигурност, където Митьо Очите официално работи като консултант, припомня сайтът.