Повечето хора в Русия "не са простили на Грузия заради 2008 година", пише "Комерсант", цитиран от БТА, в материал по повод 10-ата годишнина от петдневната руско-грузинска война, избухнала на 8 август 2008 г.

Според анкета на социологическия център "Левада" 23 на сто от жителите на Руската федерация са добре информирани за войната с Грузия, 56 на сто знаят някои неща за нея, но 18 процента от запитаните са чули за пръв път за тази война.

Антигрузинската пропаганда в Русия стигна върха си през 2008 г., напомня директорът на "Левада" Лев Гудков: "След приключването на конфликта за Грузия не се пишеха (в Русия, б. р.) нито лоши, нито добри неща. Медиите рязко ограничиха притока на каквито и да било сведения от тази страна."

Жителите на Русия започват да забравят войната с Грузия, защото е засенчена от събитията около Украйна, коментира политологът Ростислав Туровски.

Според анкетираните руски граждани, осведомени за конфликта, най-голяма вина за него носи ръководството на самата Грузия начело с тогавашния президент Михаил Саакашвили - това мнение споделят 34 на сто от участниците. Още 24 процента хвърлят вината върху САЩ и НАТО. Според други 20 на сто виновни са "всички поравно". Само 5 на сто сочат за виновни лидерите на Руската федерация, а 3 процента - ръководствата на грузинските отцепнически републики Абхазия и Южна Осетия, чиято независимост бе призната от Москва след войната с Тбилиси.

Гражданите на Русия прехвърлят вината за конфликта с Грузия върху страните от Запада заради "традиционно негативното си отношение към тях", заявява Лев Гудков пред "Комерсант", цитиран от Би Би Си. 

"Цялата антигрузинска пропаганда по онова време се градеше на тезата, че Русия не се противопоставя на Грузия, а на САЩ и НАТО, които стоят зад гърба на (тогавашния президент Михаил) Саакашвили", обяснява експертът.