"Бясна съм ! Гневна съм! Изключително наранена!“ С тази емоционални думи във Фейсбук преди няколко часа актрисата Александра Сърчаджиева обяви за едно изключително грозно деяние: паметната плоча от гроба на майка ѝ е изкъртена и открадната.

Пластиката, която доскоро е стояла на гроба на майката на Сърчаджиева, актрисата Пепа Николова (1946-2006), е изваяна от скулптора Георги Чапкънов.

Трудно е да си представим за какво би послужила на неизвестния мародер открадната паметна плоча – като материал тя изглежда твърде малка, за да струва повече от няколко лева. А като произведение на изкуството има специално значение преди всичко само за най-близките хора на Пепа Николова.

Площад Славейков

Според съобщенията в медиите, през последните години случаите на това отвратително престъпление – мародерството – изглежда зачестяват. Съвсем наскоро от гроба на Стефан Стамболов бе откраднат бюст на държавника. След като такова нещо е възможно да се случи с мястото за вечен покой на един от най-големите ни държавници, какво остава за гробовете на артистите, писателите и останалите хора на културата?

Бюстът на Стефан Стамболов е изтръгнат от постамента на гроба на държавника.

Да, охраната на Централните софийски гробища е крайно ограничена. И все пак – що за общество позволява такова отношение и то към своите покойници? От българската престъпност май и смъртта не е спасение.