Новината, че американският милиардер Стан Кронке се е договорил с руския олигарх Алишер Усманов да откупи 30-процентния му дял в лондонския "Арсенал", не се приема добре от повечето запалянковци на "топчиите".

По-рано днес компанията KSE, която е собственост на спортния магнат, обяви, Кронке е отправил оферта на Усманов, която е приета. Според Би Би Си най-богатият руснак ще получи 600 милиона паунда (777 млн. долара). Когато сделката стане факт, цената на "Арсенал" ще е 1,8 млрд. паунда ($2,3 млрд.).

Според световните агенции Кронке, който притежава по един отбор във всички големи щатски отборни спортове (американски футбол, бейзбол, баскетбол, хокей на лед), ще финансира покупката с кредит от Дойче банк на стойност 557 млн. паунда и ще добави 45 млн. лични средства.

Той иска да придобие и акциите от запалянковците (общо под 3 процента), всяка една от които е оценена 29 419 лири.

Запалянковският тръст на "Арсенал" (AST) не прие вестта положително. В изявление до медиите са казва, че "това е един ужасен и много тъжен ден". Феновете недоволстват от това, че за първи път в своята история клубът ще има един собственик. Те негодуват, че любимият им отбор ще бъде вкаран в дълг. Независимо от уверието на KSE, че финансирането на сделката няма се отрази на "артилеристите" в нищо - бюджет, трансфери, заплати, академия и въобще на цялата футболна дейност.

AST подчертава, че едноличният собственик вече ще има неограничена власт, с която може да злоупотребява, и че няма да се отчита пред никой друг. През миналата 2017-а тръстът призова Усманов да не продава дела си. През последните години руснакът и американецът си отправяха оферти един на друг за придобиване на дяловете си. Кронке няколко пъти отклони запитвания на Усманов, който не фигурира в борда на директорите на клуба и не участва във вземането на оперативни решения.

Пред Би Би Си Роб Уилсън, финансов футболен експерт от университета "Шефилд Халам", коментира, че придобиването на всички акции от страна на един човек има както добри, така и лоши страни.

Той подчертава, че тази практика е често срещана сред спортните клубове отвъд океана, така че за Кронке, чието богатство според "Форбс" се оценява на около 8 милиарда долара, няма да е нещо ново.

Факт е, че прозрачността в клубните дела може да намалее. Кредитът също може да е притеснителен. Но особена разлика във функционирането на клуба не би трябвало да настъпи, не и такава, че да направи впечатление, казва Уилсън. От бизнес гледна точка едноличното придобиване на клуба не е лош модел, смята финансистът.