В Бургас хората са свикнали да приемат, че охранителната фирма „Аркус-сигурност Бургас“ ООД е на арестувания в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите. Срещу него има няколко покушения, а преди време излежа и 6-годишна ефективна присъда за разпространение на наркотици и пране на пари. Въпреки това „Аркус-сигурност Бургас“ има издаден от МВР лиценз за охранителна дейност.

Но интересното около тази фирма не свършва с Очите. Нейни собственици са общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев (30%), собственикът на автокъщи Георги Дросев (20%) и бившият началник на Криминална полиция в Бургас и настоящ управител на дружеството Иван Владимиров (17%).

Връзката от София

Засега никой не коментира собственика на най-големия дял. Това е друга охранителна фирма със сходно име - „Аркус-сигурност София“ ООД, която притежава останалите 33% от бургаската охранителна фирма. Управител и едноличен собственик на капитала на софийската фирма е Валерий Любенов. „Аркус-сигурност София“ е регистрирана на бул. „Шипченски проход“ 47, където са регистрирани фирми, свързвани със Златомир Иванов, известен като Златко Баретата.

Случайност?

Възможно е такова съвпадение на адреси, но в случая то не е случайно. Валерий Любенов е управител и на още една фирма - „Аполо секюрити“, чийто собственик е 73-годишният Иван Иванов Иванов. Той живее официално в Стара Загора, но притежава дялове и управлява редица фирми в София. В Стара Загора е живял като дете и Златомир Иванов-Баретата – просто защото е син на Иван Иванов.

„Аполо секюрити“ е създадена през 2016 г., но фирма с това име съществува и в края на 90-те, когато поема част от дейността на получилата отказ за лиценз „Аполо и Болкан“. Баретата тогава управлява фирмата, а от няколко години по-рано е в кръга на ВИС-2.

Днес Златко Баретата се оказва работодател на човека, който официално притежава най-големия дял от бургаската охранителна фирма, свързвана с Митьо Очите. Срещу Баретата също имаше няколко покушения, но за разлика от бургаския си партньор той бе напълно оправдан от съда по сходни обвинения.

Кой даде лиценз на „Аркус-сигурност Бургас“?

Логичният въпрос след всичко това е: кой разреши на фирма на Очите и Баретата да осъществява законна охранителна дейност? Лицензите се издават от директора на Главна дирекция "Национална полиция", както казва Законът за частната охранителна дейност. Законът ясно казва, че лиценз не се издава, когато съдружник във фирмата е осъждан за умишлено престъпление от общ характер или срещу него е започнато наказателно преследване за умишлено престъпление от общ характер.

И Очите, и Баретата попадат в тази категория. Формално обаче те не са съсобственици, а МВР очевидно не се интересува от това кой на кого е подставено лице. Но със сигурност шефът на полицията в България знае много добре, че подписва лиценз на Очите и Баретата.

Законът дава още възможности за отказ за издаване на лиценз – когато управителят „предостави на назначените от него охранители огнестрелно оръжие, без те да притежават съответно разрешение за носене и употреба“, както и когато охранителите „използват методи или средства, които излагат на опасност живота и здравето на други лица или уронват честта и достойнството на гражданите“.

Дали Очите и неговите охранители са изложили на опасност живота и здравето на други лица, когато нападнаха въоръжени хората на Божо Кравата в Слънчев бряг преди две години? МВР е имало достатъчно основания да открие несъотвествия със закона и да отнеме лиценза на „Арукс-сигурност Бургас“. Но не го е направило.

И още една законова възможност за отнемане на лиценза – ако ръководителят на охранителната дейност във фирмата или редовите охранители са осъждани или срещу тях е започнато наказателно преследване. Димитър Желязков обаче не се води охранител, а „специалист по маркетинг, който набавя клиенти“, както обясни управителят на фирмата. Нали сте наясно как се набавят клиенти за охранителна фирма на Слънчев бряг? И МВР е наясно, но лицензът не е отнет.

Мрежата

По време на споменатия случай в Слънчев бряг е прострелян смъртоносно Александър Алексиев, представен като охранител на Желязков. Към онзи момент Алексиев притежава най-големия дял от охранителната фирма – 40%. След това неговите наследници – съпруга, син и дъщеря, прехвърлят по 20% на Бенчо Бенчев и Георги Дросев. И МВР отново не си задава въпроса кой на кого е подставено лице. Безсрочният лиценз продължава да е в сила.

Днес фирмата, свързана с Очите и Баретата, се управлява от бившия шеф на Криминална полиция в Бургас Иван Владимиров, който би трябвало да ги е разследвал на предишното си работно място. Синът на Владимиров – Методи, е зам.-директор на затвора в Бургас, където за известно време бе адресната регистрация на Очите. Дъщеря му продължава да работи в полицията. Така кръгът се затваря. Всичко това се случва със знанието и бездействието на властите.

Кой казва, че силовата групировка ВИС-2 била мъртва?