„Тече паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство“, коментира пред журналисти във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, предаде "Фокус".

"Пореден опит да се прехвърли проблема от болната на здравата глава. Вече провериха отчетите в Сметната палата и такова име Бенчо Бенчев не фигурира в моята кампания. Нито го познавам, нито съм бил на гости у тях. Но тече една паралелна кампания, която по най-нагъл начин се опитва да пришие Митьо Очите на служебното правителство", заяви Румен Радев.

Президентът припомни, че Митьо Очите е в криминалните хроники от години, а това няма как да стане без чадър от властта.

"Същите тези, които са сключили договора в митниците, кой ги е назначил тях? Тук се прави внушение, че само няколко дни, след като встъпва в длъжност, служебното правителство сключва този договор, но на практика назначените от ГЕРБ чиновници в митниците, които служебното правителство остави непокътнати, те лично подписват договори и нека не си правим илюзии - за да има договор, има си законови процедури и срокове, които трябва да се изпълнят.

Това означава, че цялата процедура - от обявление до класиране и решение, е извършена от тези назначени от ГЕРБ чиновници по времето на кабинета "Борисов 2". Те сключват и договор. Вие помните какъв вой се надигна, че служебното правителство освобождава високопоставени чиновници в някои ведомства. Сега излиза, че единственият грях на служебното правителство е, че е оставило всички останали. Изводът е ясен - следващият път, ако има такъв, всички вън", закани се държавният глава.

Радев коментира още, че властта действа мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили.

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата година - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава.

"Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси".

Това още каза президентът Румен Радев по време на церемонията по повод 139-aта годишнина на Военноморските сили, предаде "Фокус".

Държавният глада бе гост на ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от „Випуск 2018″ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна.

На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест", посъветва президентът.

Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите.

"Военният ни флот трябва да отстоява нашия морски суверенитет, нашите интереси, традициите и самочувствието ни на морска нация", каза още държавният глава.

Президентът призова курсантите да бъдат „горди наследници на славното дело на нашите предци, които отдадоха живота си за свободата и независимостта на България“.

"Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред Отечеството".

Румен Радев оцени високо и качеството на подготовка в „морската Алма матер“.

"Използвам случая да изразя своето уважение към личния състав на училището за енергията, ентусиазма, с които са приели тази важна родолюбива мисия – да изграждат и възпитават достойни българи, истински лидери и професионалисти, да усъвършенстват непрекъснато формите и методите на обучение и материалната база, издигайки ги до водещите световни стандарти, да пазят и развиват нашите морски традиции и дух“, каза още Радев.