Уволнената вече заместничка на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева - Биляна Петрова, прави днес пореден опит да излезе на свобода. Това потвърди пред Клуб Z адвокатката й Ирен Савова.

Адвокатите й искат от Специализирания наказателен съд да я освободи, след като тя е неизменно в ареста от задържането с 56 000 белязани евро на 17 април и вече две инстанции отказаха да пуснат Петрова.

Петрова е в ареста по тежкото обвинение за квалифициран подкуп в особено големи размери, което предвижда от 10 до 30 години затвор. Именно това е и основният аргумент на съда перманентно да остави зад решетките двете жени и сочения за помагач Петко Дюлгеров, въпреки че имат чисто съдебно минало и постоянен адрес. При предишните мерки за неотклонение Петрова изтъкваше, че е майка на непълнолетно дете.

Тя бе уволнена атрактивно от новото общинско ръководство директно в съдебната зала по време на едно от заседанията със заповед, която Биляна Петрова отказа да разпише.

Самата Иванчева е в затворническа болница, след като съдът неколкократно отказа да я пусне с по-лека мярка за неотклонение. Тя периодично ходи на изследвания заради проблеми с образувание на щитовиндната жлеза и заради желаната от нея инвитро процедура (по данни на поддръжниците й, б.р.), но после се връща в ареста.

Съдът отказа да освободи и Петко Дюлгеров, който според прокуратурата е посредничил при подкупа и бе задържан с комисиона от 20% - 14 000 евро. Той пък има проблеми с очите.

Както Клуб Z писа, вчера в София имаше малочислен протест в подкрепа на двете.