Собствениците на къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина са внесли в Столична община проект за възстановяването й, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова. Басейнът не работи повече от 13 години, но чак сега контролираните от Румен Гайтански-Вълка собственици са решили да се заемат с него.

Тази пролет те вече поискаха да направят строителство на нови сгради на мястото на съществуващите и ремонтни работи в имота си, получен още при кметуването на Стефан Софиянски. Настояха обаче да не се издава виза за проектиране и разрешение, тъй като ставало дума за "текущ ремонт". Миналото лято пък Столичната община осуети намерението им да строят хотелски комплекс на мястото.

Сега проектът за възстановяване на къпалнята е при главния архитект на София Здравко Здравков и предстои неговото обсъждане.

"Преди години този обект (комплексът "Мария Луиза - бел.р.) е предоставен в по-големия си процент (58% - бел.р.) на частно дружество. И като дадохме ясен знак, че там не може да стане нищо друго освен да се възстанови басейнът, собствениците внесоха проект при главния архитект. И след като той бъде широко обсъден, ще има нужда от инвестиции, които трябва да направи самият собственик", каза Йорданка Фандъкова.

Засега не е ясно какво включва проектът и дали е нов или е рестарт на предишния, както и дали покрай възстановяването на къпалнята не е планирано и строителство на хотел, макар от Столична община да са категорични, че ново строителство там няма да се допуска. 

Комплексът "Мария Луиза" бе включен като апортна вноска от скандалното общинско дружество "Софийски имоти", когато при кмета Стефан Софиянски направи съвместна фирма с частни компании. След убийството на боса на ВИС-2 Георги Илиев мажоритарният дял премина в ръцете на Румен Гайтански, тъй като вдовицата му Мая Илиева го продаде. Освен басейнът, спортният комплекс има и кортове, игрища, фитнес и друга инфраструктура. А общината продължава да е акционер чрез "Софийски имоти".

Миналогодишното инвестиционно предложение от "Парк Мария Луиза" АД до "Софийски имоти" ЕАД е за съвместна дейност за развитието на комплекса и е за 33 410 000 лв. без ДДС.

Не може да има ново строителство 

Къпалнята "Мария Луиза" в Борисовата градина може да бъде възстановена в естествения си вид - ново строителство не може да има, заяви Николай Стойнев (ГЕРБ) - председател на постоянната комисия по стопанска политика към СОС.

"Контролният пакет на басейна "Мария Луиза" е на частния собственик и той има еднолично право да го управлява. На този етап няма внесена проектна документация за това място, има заявено инвестиционно намерение за реконструкция на къпалнята. Това, което ние сме казали, е, че искаме тя да бъде възстановена и да функционира, но не можем да допуснем никакво друго строителство в района. Още повече, че в момента се разработва и подробният устройствен план на Борисовата градина, който предстои да бъде обсъждан – там категорично сме поставили като условие да няма ново строителство. Така че собствениците на терени трябва да се съобразяват с тези изисквания", каза още Стойнев.

Той посочи, че това, което може да се направи, е да бъдат реконструирани сградите и да бъде възобновена основната функция на къпалнята - а именно басейните с прилежащите територии.  Стойнев подчерта, че това е паркова зона, която трябва да си остане такава - и освен съблекалните, може да се допусне и някакво заведение или бърза закуска. Това вече е въпрос на инвестиционно предложение и на проект, който трябва да бъде внесен в Столична община, съответно в СОС да се обсъди - и тогава да се премине към изпълнение", коментира Стойнев.

Там не са направени никакви инвестиции, теренът беше затворен преди 12-13 години, но желанието на общината и на гражданите е да се отвори къпалнята, заяви общинският съветник. 

Спомням си времето, когато в летните месеци по 15 000 души посещаваха тази къпалня, така че смятам, че има достатъчно икономически ползи, ако бъде възстановена в естествения си вид - такава, каквато е построена в миналото, коментира Николай Стойнев.

Още инвестиционни намерения

Освен с предложението за "Мария Луиза", Фандъкова се похвали още, че инвестиционната програма, приета от Столичния общински съвет, се изпълнява интензивно.

"Следим много внимателно за това, като съчетаваме ремонтите на водопровод и изграждането на канализации, които прави "Софийска вода", да съвпаднат с нашата инвестиционна програма за реконструкция на уличните платна, за да правим цялостни ремонти там, където е възможно. Основно се работи в южните райони - в кв. "Бенковски", в кв. "Модерно предградие", в кв. "Горубляне". В същото време ние допълваме тази инвестиционна програма и с възможностите на ПУДООС - в кв. "Люлин", в кв. "Горна баня", в кв. "Малинова долина". Имаме много ясна програма и тя се изпълнява".

По думите ѝ по проекта "Западен парк" има проблеми, които се изчистват в момента. Проектът е за 11 милиона лева и предвижда възстановяване на представителната част на парка, като срокът му за изпълнение е 10 месеца, считано от май т.г. Вярвам, че времето ще се навакса и ще можем в срок да изпълним този проект, каза Фандъкова.