Отстаняването на шефката на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, както и на фирмата, която поддържа "гръмналия" Търговски регистър - "Лирекс БГ" ООД, поиска днес от ефира на бТВ бившият министър на правосъдието в мандата "Борисов 2" Христо Иванов.

Именно правосъдното министерство е принципал на Търговския регистър. Вчера Даскалова, близо седмица след срива на регистъра, даде първа пресконференция за медиите. На нея стана ясно, че "Лирекс БГ" обслужва поддръжката на ТР от 2012 година насам само с едно прекъсване от година. Самата тя нямало да подава оставка, точно в този момент била необходима, а останалото било политическо решение.

"Искам да призова "Лирекс" и Даскалова да бъдат отстранени от този процес. Не може хората, допуснали довеждането на хардуера до това състояние и до липсата на копие на данните, да останат на работа. Много е важно фирма "Лирекс" да поеме пълна отговорност", посочи днес Иванов.

Бившият министър, сега председател на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България", разказа, че в мандата му като министър е възложил цялостен одит на системите на Търговския регистър, който е констатирал проблеми. Впоследствие те били отстранени.

"Одитът беше от външна фирма, която направи цялостен анализ, даде множество препоръки и ръководството на Агенцията по вписванията се зае да ги изпълни - препоръки от софтуера до хардуера. По наше време в края на всяка седмица ръководството на агенцията проверяваше всички системи. Имаше две резервни хранилища, които работеха. Днес въпросът е защо информацията не е била отразена в тях", попита Христо Иванов.

Иванов разказа и, че "е имало и множество сигнали през последните месеци - че хардуерът не се поддържа добре".

"Купени са допълнителни дискове - нов капацитет, но той очевидно не е бил монтиран", допълни бившият министър на правосъдието.

И посочи в заключение:

"Никой не може да гарантира сигурността на данните на фирмите и в момента виждаме замазване от страна на управляващите. Въпросът е дали тази авария е резултат на дефект, недоглеждане или умисъл. Управляващите се опитват да говорят за четири дефектирали диска.  А проблемът е, че този ред за сигурност е оставен на инициативата на конкретните ведомства. Трябва това да се прави централизирано."

И Иванов, както и други експерти преди него, припомни, че общото "хранилище", което държавата анонсира вчера, че ще прави, отдавна е уредено в наредба за изискванията към информационната система. Но просто изискванията на този нормативен акт явно не се спазват.