Търговският регистър продължава изцяло да не работи въпреки съобщението от понеделник, че работата „ще бъде възобновена поетапно“. Агенцията по вписванията не казва каква е причината за срива, но отрече да е била осъществена умишлена атака срещу системата. Това се потвърждава и от информацията, с която Клуб Z разполага. Според наши източници става дума за „гръмнали“ сървъри, на които са данните от Търговския регистър. За да се застраховат срещу подобни случки, данните се архивират редовно и се поддържа т.нар. back-up. Проблемът е, че в случая и регистърът, и неговият архив са били на едни и същи сървъри – нещо, което е недопустимо от гледна точка на сигурността.

Кой е допуснал това?

Проблемите, които доведоха до безпрецедентен срив на Търговския регистър, могат да са резултат от действията на две групи – от една страна са специалистите и фирмите, които изграждат и поддържат системата, а от другата - ръководството и експертите на Агенцията по вписванията, които следят за изпълнението и носят отговорността.

Веднага след началото на работата на кабинета на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за директор на Агенцията бе назначена Зорница Даскалова. Тя е била член на КЗК, при когото се е наблюдавала концентрация на преписки, засягащи по някакъв начин Делян Пеевски, показа разследване на „Капитал“. Формално Даскалова е била номинирана от „Атака“ и за двете позиции. Преди това тя участва в няколко фирми, които са свързани с Делян Пеевски и Цветан Василев, а една от тях - „Томир“, купува през 2009 г. вила в Бояна и веднага я продава на Николай Бареков с кредит от КТБ.

Милиони след милиони

През последните две години Агенцията по вписванията е похарчила няколко милиона на българските и европейските данъкоплатци за надграждане и поддръжка на системата. Това се налагаше, защото в Търговския регистър трябваше да бъдат интегрирани още два регистъра – имотният и този на юридическите лица с нестопанска цел, както и заради интеграцията с платформата за обмен на данни между търговските регистри в Европейския съюз.

В края на 2016 г. започва успоредното изпълнение на два големи проекта по европейската програма „Добро управление“ - единият е за надграждане на Търговския регистър, а другият е за Имотния. Това показват данните на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС.

Първият проект е на стойност 1 999 415.78 лева, а вторият – 1 500 000 лева. 85% от парите са безвъзмездна помощ от ЕС. Изпълнители на първия проект са „Сиенсис“ АД, държавната „Информационно обслужване“ АД и едноличният търговец „Алфа – Веселка Велчева“, която има козметичен салон. За втория проект към същото трио се присъединява и друг едноличен търговец - „Дан-теа – Евелина Генкова“, собственик на туристическата агенция „Дан-теа травъл“.

Година по-късно – на 25 октомври 2017 г., Агенцията по вписванията обявява обществена поръчка, чието заглавие почти повтаря заглавията на двата европроекта. В обявлението дори е записано, че поръчката е свързана с проектите, но този път са описани много по-конкретни дейности – като например „подобряване на интерфейсите на Търговския регистър“, „реализиране на безхартиени процеси за комплексни услуги“ и „разработка и внедряване на нови публични електронни административни услуги“.

Интересно е, че процедурата този път е т.нар. обществена поръчка в областта на отбраната и сигурността, което позволява на възложителя да намалява конкуренцията с допълнителни изисквания. В едномесечния срок документи подава само един кандидат и това е победителят в европроектите „Сиенсис“ АД. Сумата този път е 2 592 000 лева с ДДС, които покриват по-голямата част от разходите по двата европроекта. 

Месец по-късно – на 25 ноември 2017 г., Агенцията по вписванията обявява още една поръчка: „Разширяване капацитета на масиви за съхранение на данни, надграждане на сървъри и доставка на лентови библиотеки за архивиране на данни“. Победител този път е „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД, а поръчката е на стойност 3 677 404.80 лева с ДДС. Този проект е с продължителност 6 месеца, договорът е сключен преди Нова година, т.е. вече трябва да е приключил.

Така само през последните две години Агенцията по вписванията е инвестирала (или прахосала част от тях) над 6 милиона лева за надграждане на информационната си система, която днес не работи.

Кой кой е?

„Сиенсис“ е сред утвърдените имена в бранша, получила от обществени поръчки над 130 милиона лева, показват данните на Агенцията за обществени поръчки. Фирмата е собственост на Николай Медаров, чиято съпруга – Красимира Медарова, бе номинирана от ГЕРБ и избрана за председател на Централната избирателна комисия от 2011 до 2014 г. Тя бе предложена от президента Росен Плевнелиев за специален министър за подготовка на изборите в служебното правителство на Георги Близнашки, но остана на поста си само два дни заради обществено недоволство.

„Сиенсис“ направи и печално известния български туристически портал срещу почти 2 милиона лева. Фирмата участваше като подизпълнител на „Сименс“ в проекта за новите паспорти и отговаряше за доставка, инсталация и поддръжка на ИТК инфраструктура. Когато системата блокира през 2010 г., едно от обясненията бе „проблеми с комуникацията между областните звена и централните сървъри“.

Телелинк бизнес сървисис“ е част от „Телелинк България“, управлявана от Любомир Минчев. Компанията е собственост на регистрираното в Холандия дружество Telelinks Holdings B.V., с което бизнесменът Спас Русев никога не е отричал връзката си.

В края на 2017 г. Агенцията по вписванията се проваля в опита си да проведе обществена поръчка за „абонаментно обслужване и сервиз на компютърно, комуникационно и друго техническо оборудване за срок от 1 година“, защото КЗК прекратява процедурата. Това става след жалба на „Стемо“ ООД заради ограничения в изискванията към кандидатите.

През април 2018 г. агенцията пуска същата поръчка със съвсем леко намалена прогнозна стойност – 167 871.60 лева. Срокът за подаване на оферти отдавна е изтекъл, но все още победител не е обявен. Агенцията по вписванията обаче сключва по-малки договори с няколко фирми, които осъществяват обслужването.

По информация на Клуб Z основната поддръжка на компютърното оборудване се осъществява от „Лирекс БГ“, която има стотици обществени поръчки, работи традиционно с министерства, агенции, държавни учебни заведения, АЕЦ „Козлодуй“ и т.н. Общите приходи от спечелените поръчки надхвърлят 120 милиона лева.

Възможно е всеки от изброените поотделно да е свършил качествено работата си. Възможно е някой да не го е направил. Докато Агенцията по вписванията не съобщава причините за срива, съмненията остават за всички. И най-вече за този, който трябва да контролира процеса - ръководството на агенцията.